Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya! Szakértő szemmel

Szalmonellajárvány Kanadában – higiéniai tippek

Kedvtelésből tartott kígyóktól és patkányoktól, továbbá hüllők eledeléül szolgáló rágcsálóktól fertőződtek meg azok a kanadai állattartók, akik közül hat ember kórházi ápolásra szorul.

A megbetegedettek közül sokan beszámoltak arról, hogy közvetlen vagy közvetett érintkezésbe kerültek kedvtelésből tartott kígyókkal, patkányokkal, valamint a hüllők eledeleként tartott rágcsálókkal. A kanadai hatóság vizsgálata folyamatban van; lehetséges, hogy az említetteken kívül találnak más fertőzési forrásokat. 2019. december 10-ig 92 megerősített Salmonella Typhimurium megbetegedést regisztráltak Kanadában, hat betegnek kórházi ápolásra van szüksége.

A hüllők és a rágcsálók is hordozhatnak Salmonella baktériumokat, annak ellenére, hogy egészségesek, tisztának látszanak, és nem mutatnak tüneteket. A hatóság felhívja a figyelmet az alapvető higiéniai szabályok betartására.

Vörös gabonasikló
Bárki megfertőződhet a baktériummal, de akik leginkább ki vannak téve a fertőzéssel járó súlyos következményeknek:
– az 5 évnél fiatalabb gyermekek,
– az időskorúak,
– a várandós kismamák,
– a legyengült immunrendszerű emberek.

A szalmonellafertőzésből az esetek többségében pár nap alatt meggyógyulunk. Előfordul az is, hogy bizonyos embereken – bár a baktérium megfertőzte őket – nem jelentkeznek tünetek. Ilyenkor ők is terjesztik a Salmonella baktériumot, vagyis megfertőzhetnek másokat.

Forrás: (angol nyelven):
https://www.canada.ca/en/public-health/services/public-health-notices/2019/outbreak-salmonella-infections-snakes-rodents.html
Részletek a szalmonellózisról a Nébih portálján

Alapvető higiéniai tippek hüllő- és rágcsálótartáshoz

  • Mindig azonnal és alaposan mossunk kezet, miután megfogtuk a hüllőket vagy a rágcsálókat, illetve bármit, amivel érintkezhetnek, beleértve az eledelüket és a játékaikat is.
  • Rendszeresen tisztítsunk minden olyan felületet vagy tárgyat, amellyel hüllőnk vagy rágcsálónk érintkezik. Használhatunk szappanos vizet vagy háztartási tisztítószereket. Tisztítás után öblítsük le a tárgyakat.
  • Ne pusziljunk meg rágcsálót vagy hüllőt. Azt sem tanácsos engedni, hogy hüllőink és rágcsálóink, vagy a tartásukhoz használt tárgyak az arcunk közelébe kerüljenek. Főképpen ne osztozzunk az élelmiszereinken vagy ivóvizünkön az állatokkal.
  • Bár sok kisgyermek örömmel játszana velük, biztonsági okokból ne vigyünk be hüllőket vagy rágcsálókat a bölcsődébe, óvodába vagy más olyan intézménybe, ahol 5 éves vagy annál fiatalabb gyermekekkel érintkezhetnek. Mindig felügyeljük a gyermekeinkre, amikor hüllőkkel vagy rágcsálókkal érintkeznek vagy játszanak.
Sisakos kaméleon
  • Javasoljuk, hogy egzotikus kisállataiknak használjanak külön edényt fürdetéshez, tisztításhoz! A konyhai mosogatónkat és az általunk használt fürdőkádat tartsuk meg saját céljainkra. Különítsük el állataink tápját, élelmiszereit a saját fogyasztásra szánt ételektől! Tárolásukra ne a konyhát használjuk, hiszen megvan a kockázata a keresztszennyezésnek. A konyhába és az ételkészítéshez, ételtároláshoz használt helyiségektől is ajánlatos távol tartani a hüllőket és rágcsálókat.
  • Fontos! A fagyasztott rágcsálókat ne tartsuk ugyanabban a hűtőszekrényben vagy fagyasztóban, ahol az élelmiszereinket! A fagyasztás ugyanis, a tévhittel ellentétben nem öli meg a Salmonella baktériumot. A fagyasztott rágcsálókat mindig külön edényben olvasszuk ki, ne azokban, amelyekkel a saját élelmiszereinket készítjük.
  • A hüllőket és a rágcsálókat mindig a kifejezetten nekik tervezett és berendezett, sajátos igényeiknek megfelelő élőhelyen tartsuk.
  • Ha hüllőket vagy rágcsálókat szeretnénk tartani, érdemes előtte konzultálni orvosunkkal és állatorvosunkkal az alapvető higiéniai szabályokról!

 

Cikkek ebben a kategóriában

A legnépszerűbb teszt

ml

Vissza a természetbe – Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

PozsgaiReka

A kutyák agya különböző módon reagál az emberi és a kutyahangokra

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató