Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya!

A téli szünet a hüllőknek is jár!

Minden hüllőtartó egészséges, hosszú életű állatot szeretne. Ehhez biztosítani kell a hüllőnk számára az eredeti élőhelyéhez leginkább hasonlító klímájú és elrendezésű terráriumi környezetet, megfelelő táplálékot és esetenként imitálnunk kell az évszakok változását is, a tél beköszöntét. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár tényt és hasznos tippet a teleltetéshez.

Teleltetés nélkül bizonyos fajok nem szaporodnak és rövidebb életet is élnek. A melegebb, trópusi éghajlatról származó állatoknál nincs szükség teleltetésre, ugyanis ők az eredeti élőhelyükön egész évben élvezik a jó időt, míg a mérsékelt égövről származó hüllők a hűvös, hideg évszak elől a nyugalomba menekülnek. Ez – az idegen szóval ’hibernatio’ – a hüllők téli nyugalmi időszaka, amely egyfajta anyagcsere-lassulással jár. Ilyenkor a hüllők kevesebbet vagy egyáltalán nem táplálkoznak, nem mozognak, a szívverésük és a légzésszámuk is lecsökken.

Nézzünk utána, milyen klímájú környezetben él a természetben a hüllőnk, szüksége van-e teleltetésre!

A teleltetés nem egyszerű művelet. Minden fajnak mások az igényei. Az előkészítés gyakran hosszabb ideig is eltarthat. A sikeres teleltetéshez megfelelő helyiségre és folyamatos hőmérséklet-csökkentésre lesz szükség. Vannak hüllők, pl. egyes kígyófajok, amelyeknél a teleltetés megkezdése előtt táplálékmegvonást kell alkalmazni, míg másoknál, pl. a szárazföldi teknősöknél magas rosttartalmú, jó minőségű takarmányetetéssel kell felkészülni a téli pihenésre.

Mielőtt hüllőtartásra adjuk a fejünket, mérlegeljünk! Tudunk megfelelő klímát, környezetet biztosítani számukra télen is?

Választhatunk szabadtéri teleltetést – ebben az esetben több szabályt is be kell tartanunk, hogy a fagyási sérülésektől megóvjuk állatunkat. A külső teleltetési helyet körültekintően válasszuk meg, ugyanis a fagypont közeli és fagypont alatti hőmérséklet már nem ideális a hüllők számára. Vízóraaknában, borospincében vagy kifejezetten erre a célra ásott gödörben is kialakíthatunk megfelelő teleltetési környezetet.

Teleltetés során ne feledkezzünk meg arról sem, hogy állatunknak mindig friss ivóvíz álljon rendelkezésére!
A terráriumi teleltetés előkészítéséhez fűtésszabályozó szükséges, és gondoskodnunk kell a megfelelő páratartalomról is. A lakásban tartott hüllők esetében hűtőszekrény segítségével is teleltethetünk. Kérjük szakember segítségét a teleltetés előkészítéséhez, kivitelezéséhez.

Azzal, hogy elérjük a teleltetéshez szükséges hőfokot, nem ér véget a munkánk!

A gondos gazda folyamatos felügyeli állatát, ellenőrzi az állapotát. Vezetékes hőmérő használata megkönnyítheti a hőmérséklet ellenőrzését.

Nagyon fontos, hogy az ébresztést is szakszerűen hajtsuk végre. Észben kell tartanunk, hogy az állatok emésztése még nem tökéletes, ezért óvatosan adagoljuk a táplálékot!  Még az ideális környezet kialakítása esetén is adódhatnak problémák teleltetés közben. Ha bármilyen szokatlan viselkedést, sérülést vagy túlzott fogyást veszünk észre, forduljunk segítségért egzotikus állatokra specializálódott állatorvoshoz!

Forrás: Dr. Gál János – Hüllők tartása, takarmányozása és egészségvédelme

Cikkek ebben a kategóriában

Ovádi Péter: Figyeljünk jobban állatainkra a hőségben!

PozsgaiReka

Állatorvoshoz készülődünk

ml

A 4. kulcsfaktor: versengés

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató