Szabadagazdi
Felelős gazdi

Tippek gazdiknak: így készülj a karácsonyra!

Az ünnepi készülődés és a karácsony is olyan különleges időszak, amikor megnő a tennivalóink listája. Természetesen szeretnénk, hogy minden flottul menjen az ünnepek alatt, ezerfelé figyelünk, de épp a stressz miatt gyakrabban fordulnak elő figyelmetlenségből balesetek, nem csak az embereknél, de állatainknál is.
Ellenőrizzük, hogy kezelő állatorvosunk két ünnep között elérhető-e! Ha nem, keressünk előre ügyeleti rendelést erre az időszakra, bármilyen probléma, baleset esetére. Ha állatunk krónikus betegségben szenved, ügyeljünk rá, hogy az ünnepi időszakban is legyen elegendő mennyiségű gyógyszere! Ha elutazunk és az állatunkat nem tudjuk magunkkal vinni, gondoskodjunk felügyeletről, élelemről és ivóvízről! Kertben élő állatainknak a fagypont alatti hidegben gyakrabban kell vizet cserélni! Szilveszterkor készüljünk fel az állataink megfelelő elhelyezésére! Előzzük meg, hogy a tűzijáték miatti félelmében esetleg elszökjön!

Milyen veszélyforrásokkal kell számolnunk?

Mérgezés, túletetés
Ki ne tudna ellenállni kedvence kérő tekintetének a karácsonyi terülj-terülj asztal mellett?
Sajnos sokszor nem tudunk ellenállni kedvenceink aranyos tekintetének, így olyan eledelt, élelmet adunk nekik, ami súlyos mérgezést vagy emésztési problémát okoz. Nagyon gyakori ebben az időszakban a túletetés, gyomormegterhelés, a csokoládémérgezés, csontelakadás vagy túlzott csontetetés miatti székrekedés és a zsíros, fűszeres ételektől kapott hasmenés. A cukormentes édességekben található nyírfacukor (xilit) édesítőszer is súlyos tüneteket okozhat. Ne etessünk édességet állatunkkal!

Idegentest lenyelése
A kutyák és a cicák számára a karácsonyfa egy hatalmas játék. Az állatorvosok tapasztalatai szerint ebben az időszakban jellemzően számos állat szorul állatorvosi segítségre papírostul lenyelt szaloncukor, elfogyasztott dísz, megevett csomagolóanyag vagy csillámpor fogyasztása miatt. Ezek az idegentestek jobb esetben természetes úton távoznak, de ha elakadnak a bélrendszerben, életveszélyes állapot alakulhat ki. Ilyenkor sajnos már csak egy hasi műtét segíthet kedvencünkön. Cicáknál sokszor előfordul a lineáris (hosszú) idegentest elakadás, amit jellemzően szalagok, cérna, damil, textil, de akár karácsonyi dísz is okozhat.

Szökés a tűzijáték miatt
A két ünnep közötti gyakori tűzijáték félelmet keltő hangjainak hatására sokszor elkóborolhatnak kedvenceink. Az egyre népszerűbb tűzijátékhasználat miatt egyre több kutya szökik el ijedtségében otthonról. Nagyon fontos, hogy a szökést megakadályozzuk! Ennek feltétele a szökésbiztos kerítés, óvatosságból a kutyus nyugodt helyen történő elhelyezése, lehetőleg emberi felügyelet mellett. A mikrochip segíthet megtalálni és beazonosítani az elveszett állatokat, akik így jó szándékú emberek közreműködésével gyorsan megtalálhatják a hazautat.

Égési sérülések
Egy elborult gyertya, a kandallóból kipattanó parázs vagy csillagszóró okozta égési sérülések ebben az időszakban nem csak az embereknél, de állatainknál is előfordulhatnak. Az égési sérülések gyakran extrém fájdalommal járnak, ilyenkor azonnal érdemes állatorvoshoz fordulni. Egy kiterjedtebb égés sokkos állapothoz, súlyos fertőzéshez vezethet, amit intenzív terápiával lehet gyógyítani.

Karácsonyi (mérgező) növényeink
Előfordulhat dísznövények által okozott mérgezés kedvenceinknél, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a növényeket olyan helyre tegyük, ahol nem férhetnek hozzá állataink. Kellemetlen, néhány esetben súlyos tüneteket okozhat a magyal, fagyöngy vagy a karácsonyi kaktusz.

Áramütés
A karácsonyi égők, világító díszek elrágása nem életbiztosítás kedvenceink számára. Ha mégis megtörténik a baj, azonnal áramtalanítsuk az elektromos eszközt, és forduljunk a kezelő állatorvoshoz segítségért.

Üvegdíszek okozta fizikai sérülések
A gyönyörű színes gömbök, csillogó üvegdíszek kedvenceinknek is tetszhetnek, bár ők inkább rágcsálni szeretik. Az éles felületek komoly sérüléseket okozhatnak állataink szájában, mancsain. Tegyük magasra, számukra elérhetetlen helyekre az ilyen díszeket!

Cikkek ebben a kategóriában

Miért csikorgatja a kutya a fogait?

A kutyatartás felelősség

ml

PAPAGÁJTARTÁS – TUDNIVALÓK KEZDŐKNEK

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató