Szabadagazdi
Felelős gazdi

Kinek buli a szilveszter?

Kedvenceinket rendkívüli módon megviseli a szilveszterkor szokásos hangzavar, tűzijáték, petárda-durrogás. Ilyenkor szökik el és kóborol el a legtöbb kutya és macska. A menhelyeken dolgozók sok éves tapasztalata szerint ezen a napon kerül be hozzájuk a legtöbb állat.

Ha felelős gazdi vagy, fontolj meg néhány jó tanácsot, hogy kedvencednek is örömteli legyen az óévbúcsúztató!

A szilveszter előtti napokban csak pórázon vigyük négylábú barátainkat sétálni. Még a futtatókon se engedjük őket szabadon. Mindig legyen rajtuk nyakörv, a gazda nevével és telefonszámával, ami megkönnyítheti a gyors hazakerülést. Persze a mikrochip is tartalmaz minden információt, és az országban ma már egyre több ponton (például benzinkutaknál vagy kutyabarát vendéglátó helyeken) is van chipleolvasó készülék, de a gazda személyes adataihoz csak állatorvosok férnek hozzá.

Az év utolsó napján az esti sétáltatást célszerű előbbre hozni és még a sötétedés beállta előtt megejteni. A kerti kutyákat már a délutáni órákban etessük meg és egy jól zárható, védett helyre „szállásoljuk el” (pl. előszoba, garázs). Ha korábbi tapasztalataink szerint ebünk erős félelemmel, nyugtalansággal reagált petárdázáskor, konzultáljunk előre állatorvosunkkal, hogy milyen nyugtatót ajánlana számára!

A durrogtatás során a lakásban lévő kutyánkat furcsa viselkedéséért soha ne büntessük, ezzel csak jobban összezavarjuk. Bár nagyon nehéz megállni, de ne is babusgassuk, mert ezzel megerősítjük benne azt, hogy valóban van mitől félni. Ilyenkor a legjobb, ha közömbösen viselkedünk és nyugalmat sugárzunk.

Miért okoz ekkora problémát állatainknak a tűzijáték és a petárdázás?

A környezetünkben élő kutyák fokozatosan szokják meg a város zaját. Ráadásul megtanulják azt is, hogy ezek a zajok nem folyamatosak és általában egy irányból érkeznek. Szilveszterkor a durrogtatás szinte mindenhonnan hallható és folyamatos, ráadásul a hozzá kapcsolódó villanások is azt az üzenetet közvetítik kutyánknak, hogy „itt valami nagyon nincs rendben”. Így aztán a sok értelmezhetetlen üzenettől megrémülve, megpróbál minél messzebbre menekülni. Sokszor még a leggyakorlottabb, lövéshez szokott vadászkutyák is halálra rémülnek és menekülőre fogják az év utolsó éjszakáján.

Cikkek ebben a kategóriában

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet

A legtutibb kutyaápolási tippek

PozsgaiReka

A kutya füle

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató