Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya! Szakértő szemmel

Áprilisban indul a rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázása az idén tavasszal sem marad el, ezért az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2020. április 4-19. között zajlik majd hazánk déli és keleti, összesen 9 megyéjében.

Magyarországon 1992-ben történt először veszettségvakcina-kiszórás a Nyugat-Dunántúlon. A kedvező tapasztalatok alapján a kezelt területet folyamatosan bővítette az állategészségügyi hatóság. Hazánkban a környező országok veszettség-fertőzöttsége miatt különös hangsúlya van a vadon élő rókák orális immunizálásának és ezzel a mentesség fenntartásának. A vakcinázási program fő célállatfaja a vörös róka. A vakcina azonban más vadon élő ragadozókban is hatékony lehet, mint például az aranysakál vagy a borz.

Hogyan néz ki maga a vakcina?

Többféle készítmény létezik, amit kifejezetten úgy állítanak elő, hogy a rókák számára vonzó szagú és ízű legyen. A csalétkeket évente kétszer, az áprilisi tavaszi és az októberi őszi kampány során kisrepülőgépekről vagy kézi eszközökkel szórják ki a rókák élőhelyein. Lakott területre nem szórnak ki csalétkeket.

A vakcinázott területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot és a kirándulókat az immunizációs kampányról. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép érvénybe, amire a plakátok szintén figyelmeztetnek. A csalétkek megfelelő kiszórásának ellenőrzését a Nébih munkatársai végzik.

A vakcinázás hatékonyságának ellenőrzésére monitoring vizsgálatot kell folytatni az ország vakcinázott területén. A tavaszi, illetve őszi vakcinázási kampány után egy hónappal megkezdődik a mintavétel a kezelt területekről. A rókák kilövése és vizsgálatra küldése a vadászatra jogosultak feladata. 100 km2 területenként négy felnőtt rókát vagy aranysakált kell eljuttatniuk az állategészségügyi szolgálat részére, laboratóriumi vizsgálat céljára.

Részletesen a 2020-as tavaszi immunizálási programról

Még több információ a témában: http://veszettsegmentesites.hu/

Cikkek ebben a kategóriában

Kutyafuttató etikett, avagy a kutyások íratlan szabályai, amikre muszáj figyelned

PozsgaiReka

Hány évig élhet egy kutya?

ml

A Földön élő állatfajok száma

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató