Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű Szakértő szemmel

Veszélybe került a komondor

Óriási veszélybe került az ősi magyar kutyafajta, a komondor, a magyar tanyavilág eltűnésével ugyanis sokan úgy gondolják, hogy elvesztették a funkciójukat, emiatt pedig jelentősen háttérbe szorult a fajta. Mára szinte a kihalás szélére kerültek, és csak akkor lesznek 20 év múlva is komondorok, ha minél többen megismerik ezt a kutyafajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációjuk.

A komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa. Kiemelte, a fajta ezt a funkciót most is tökéletesen képes ellátni egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket, mindenkire odafigyelnek, és nagyon gyerekkompatibilisek.

A komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, de ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba – hangsúlyozta a tenyésztő. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy, egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor. Az sem mellékes, hogy egy egészséges fajtáról van szó, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség, ráadásul meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Forrás: agrarszektor.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Rendszeres állapotfelmérés fontossága a kutyáknál

PozsgaiReka

Óvjuk kedvenceinket az idegentestek lenyelésétől!

ml

Négylábú természetvédelmi őrünk akcióban

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató