Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű Szakértő szemmel

Veszélybe került a komondor

Óriási veszélybe került az ősi magyar kutyafajta, a komondor, a magyar tanyavilág eltűnésével ugyanis sokan úgy gondolják, hogy elvesztették a funkciójukat, emiatt pedig jelentősen háttérbe szorult a fajta. Mára szinte a kihalás szélére kerültek, és csak akkor lesznek 20 év múlva is komondorok, ha minél többen megismerik ezt a kutyafajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációjuk.

A komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa. Kiemelte, a fajta ezt a funkciót most is tökéletesen képes ellátni egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket, mindenkire odafigyelnek, és nagyon gyerekkompatibilisek.

A komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, de ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba – hangsúlyozta a tenyésztő. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy, egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor. Az sem mellékes, hogy egy egészséges fajtáról van szó, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség, ráadásul meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Forrás: agrarszektor.hu

Cikkek ebben a kategóriában

A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggései

Strbik Dorina

Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói

Strbik Dorina

Húsevő állatok kölykeinek elválasztása

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató