Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Nem kutya!

PAPAGÁJTARTÁS – TUDNIVALÓK KEZDŐKNEK

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

MIELŐTT MADARAT VENNÉL…
Jól átgondoltam?

Ha madártartásra adod a fejed, nem árt tisztában lenned pár alapvető dologgal. Ezek egyike, hogy a díszmadár nem dísztárgy! Gondozást, törődést, foglalkozást igényel, méghozzá nem is keveset. Egyénisége van, meg tud sértődni, depresszióba tud esni, képes örülni vagy bánkódni stb. És többnyire – fajtájától függően – hangos, zajos, szemetelős teremtmény… Szóval ha csendre, békére és nyugalomra vágysz, tarts halakat inkább! 🙂

Amennyiben mégis madarat szeretnél, a kiválasztásnál elsődleges szempont, hogy mekkora saját magad és családod (és olykor a szomszédaid) tűrőképessége. Komolyan.

Nézz körbe, milyen fajták vannak a számodra elérhető áron és ezeknek milyen jellemzőik és igényeik vannak – ebben segítséget nyújtanak az egyes fajok gondozásáról kiadott könyvek és az internet is. Népszerű fajtának számítanak a kisebb testű madarak, amelyeket könnyű lakásban tartani. Ez persze nem azt jelenti, hogy őket nem kell odaadóan, sok türelemmel és kellő figyelemmel nevelni.

A LEGNÉPSZERŰBB ÉS LEGELTERJEDTEBB FAJTÁK

Milyet és mi alapján válasszak?

– pinty (számos alfaja van, a zebrapinty minden állatkereskedésben kapható)
– kanári (hagyományos sárga és vörös színváltozat is kapható az állatkereskedésekben)
– hullámos papagáj (rengeteg színváltozatot tenyésztettek ki az eredeti vadzöld mellett)
– rózsásfejű törpepapagáj
– nimfa papagáj (meglehetősen hangos tud lenni olykor…)
– rozella (gyönyörű, de kissé kényesebb fajta, inkább gyakorlott madártartóknak való)

Szinte minden madár megszelídíthető, így nem nagy fáradtság kiengedni a kalitkájából minden nap. Ilyenkor ne hagyd egyedül, mert ha esetleg balesetet szenved, akkor nem tudsz rajta segíteni. Egy idő után általában magától visszamegy (ha megéhezik vagy megunja a röpködést), de azért jóval egyszerűbb, ha megszelídíted és az ujjadra ültetve bármikor be tudod őt rakni a helyére.
Arról gondoskodj, hogy ne ütközhessen olyan tárgyba, amivel megsebezheti magát, amibe beleakadhat, vagy amit leverhet.

A fentebb felsorolt fajok mind magevők, de rendszeresen igénylik a gyümölcsöt, zöldséget és a szépiát, ami kalciumforrás és csőrkoptató is egyben. Az ivóvizet naponta kell cserélni, és tanácsos beszerezni egy madármedencét, hogy fürödhessen a tollas. A kalitkát többnyire elég hetente egyszer takarítani, illetve jobban piszkoló papagájfajoknál vagy több madár esetén többször. Azonban a kalitka körül… Nahát, ott bizony folyamatosan takarítani kell.

Valamennyi szeret közösségben élni, ezért ha a madaradnak nincs társa és sikeresen megszelídíted, téged fog társnak tekinteni, hozzád ragaszkodik majd. Viszont ha nincs elég időd foglalkozni vele, mindenképp vegyél mellé egy másik madarat, mert a magányt rosszul viseli, akár bele is betegedhet! Borzasztó látvány egy saját tollát tépkedő, különféle kényszermozgásokat végző, pszichésen sérült madárka.


HOL FOGOM ELHELYEZNI?

Mi a jó a madárnak?

Figyelembe kell venned, hogy a lakásban hol tudod elhelyezni a madarad és hogy mennyire vagy érzékeny a hangjára. Az sem mellékes, hogy napjainkban egyre többen allergiások a madártollra.

Madarad lakhelyét olyan helyre tedd, ahol nem tűz a nap, de világos van. Lehetőleg legyen olyan zug, ahol biztonságban érezheti magát (fal mellé célszerű tenni). Az ideális magasság a kalitka elhelyezésénél mell-, illetve szemmagasság. Ennek két előnye van: nem fogja magát veszélyben érezni (a madarak nem szeretik, ha a „fejük fölött” zajlanak az események), azonkívül te is jobban hozzáférsz.

Amennyiben van kutyád, macskád, görényed, bármi egyéb háziállatod, olyan helyre kell tenned a madarat, ahol nem kerülhet közeli kapcsolatba velük. Számos történet kering olyan húsevő – vagyis eredetileg ragadozó – házi kedvencekről, amelyek évekig békében megvoltak a papagájjal, kanárival, akár a fejükön is sétálhatott a madár. Aztán egy napon a gazdi hazatérve már csak a véres tollakat találta… A ragadozó ösztön bármikor a felszínre törhet a leglustább és legbékésebb macskában-kutyában stb. is!


MILYEN KALITKÁT VEGYEK?

Ne a trendet kövesd és ne a kalitkagyártók téveszméit!

A rendszeres reptetés ellenére is fontos, hogy madarad tágas kalitkában élhessen, hiszen a nap egy részét benn tölti. A kalitka ne legyen különleges formájú (pl. pagoda) vagy díszes, mert ezek nem praktikusak, inkább kényelmetlenek, sőt olykor balesetveszélyesek lehetnek számára.

A kalitka mindig a madarak fajtájától és számától függ. Egy kisebb testű madár számára a legjobb, ha olyan kalitkát vásárolsz, amiben legalább három ülőrúd elfér, egymástól viszonylag nagyobb távolságban és a kalicka alján is van elég helye. Praktikus megoldás a röpde is, de ezt sajnos lakásban nehezebb megoldani, inkább kertes házaknál kivitelezhető, azonban ott is fontos a megtervezett, télen fűthető, tágas tér.


HOL VÁSÁROLJAM MEG AZ ÁLLATOT?

Felejtsd el a boltot a plázában!

A madarat legjobb a tenyésztőtől beszerezni, mert ott első kézből kapsz róla információkat fióka korától kezdve, valamint szakszerű tanácsokat a gondozásával és táplálásával kapcsolatban. Ha egy állatkereskedésben vásárlod az állatot, szánj rá időt: figyeld meg a viselkedését, küllemét. Amennyiben a madár élénk, mozgékony, a szeme és az orrnyílásai tiszták, kíváncsian nézelődik, akkor valószínűleg egészséges. Ha felborzolt tollazattal gubbaszt a rúdon, fejét lógatja, vagy nehezen, zihálva lélegzik, akkor valószínűleg beteg. Ilyen esetben szólj az eladóknak.

Forrás: brarit.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Mikor kapjon antibiotikumot kedvencünk – és mikor ne?

ml

Kutya fülatka

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató