Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Így ellenőrizhetjük a mikrochip regisztrációját

2013. január 1-től kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Ha ez megtörtént, érdemes megbizonyosodni arról, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja sikeres volt, és a kódhoz megadott adatok is helyesen szerepelnek az adatbázisban. Ha pedig az idők során az adatainkban változás történik (például más lesz a telefonszámunk vagy a lakcímünk), célszerű az állatorvosunk segítségével aktualizálni a chipbeültetéskor felvett adatokat.
A kutyánk chipszámához tartozó adatokra egyszerűen rákereshetünk a Nébih honlapján található ebregiszter használatával:

Ebregiszter

Ha nem működne a fenti link, a Nébih portálra belépve elérhető az ebregiszter: a http://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-allat oldalon az „Állategészségügy és állatvédelem” cím alatt található „Nyilvános eb-chipszám kereső” linkre kattintva.

Írjuk be a chipszámot, és a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Amennyiben a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja nem történt meg. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a chipbeültetést végző állatorvossal és kérjük a regisztrációt! Ez nagyon fontos, hiszen a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így ha kutyánk elveszne, megtaláláskor a chipleolvasás nem segíti a kutyust a gazdihoz történő visszajutásban.

Amikor a kedvenc elkóborol, a felelős gazdának kötelessége mindent megtennie azért, hogy megtalálja. Ez lerövidítheti a kóborlás időtartamát. A közösségi oldalakon és fórumokon történő megosztásokon túl javasoljuk, a gazda kérje meg állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába az írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül. Ehhez szükség van az eb oltási könyvére vagy útlevelére, melyben a chipszám mellett szerepelnek a tulajdonos adatai. Hasznos lehet felkeresni a gyepmesteri telepeket is, hiszen a kóbor ebek befogását az önkormányzatok megbízásából ők végzik.

Azokban az időszakokban, amikor az állatokban félelmet keltő hatásokra lehet számítani – a tűzijáték, a petárdázás mellett ide sorolhatjuk a vihar hangjait is – fokozottan ügyeljünk kedvencünkre! Az állatorvos indokolt esetben, konzultációt követően felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt is.

Cikkek ebben a kategóriában

Pénteken kezdődik a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Strbik Dorina

Mítoszok nyomában

ml

Alapfogalmak: állattartó, állattenyésztő, szaporító

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató