Szabadagazdi
Felelős gazdi Nem kutya! Szakértő szemmel

Nyuszitoalett és más érdekességek

A nyuszik  ̶  akár természetes élőhelyükön, akár tenyésztőnél vagy egy lakásban élnek  ̶  kiválasztanak egy helyet, ahol elvégzik kis- és nagydolgukat. A nyulak zsákmányállatok, és azzal, hogy ugyanazon helyre járnak „toalettre”, nem hagynak felesleges nyomokat a ragadozók számára. A nyuszik könnyen szobatisztaságra nevelhetők. Még a szobatiszta állatoknál is előfordulhat egy-két kóbor nyúlbogyó, de az ügyes gazdik megfelelő szoktatással elérhetik, hogy kedvenceik a szagosabb vizeletüket a nyúl-wc-be ürítsék.

Beindult a szúnyogszezon  ̶   ne felejtsük el beoltatni nyuszinkat myxomatosis ellen! A myxomatosis egy himlővírus okozta betegség, ami a házi és az üregi nyulakra veszélyes. A betegség szúnyogcsípéssel terjed, a fertőzött nyuszi fején és a testnyílásai környékén vizenyős duzzanatok jelentkezhetnek. Bizonyos esetekben légzőszervi tüneteket is tapasztalhatunk. A betegségben sajnos a nyuszik akár el is pusztulhatnak. Szerencsére kaphatóak myxomatosis ellen hatékony vakcinák, amik akár 1 évig is védelmet jelenthetnek a betegség ellen.

A nyuszik ügyelnek a személyes higiéniára. A cicákhoz hasonlóan gyakran „mosakodnak”, ezért – főleg a vedlési időszakban – előfordulhat, hogy a túl sok összegyűlt szőr az emésztőrendszerükben emésztési problémákat okoz. Manapság már többféle szőroldó paszta kapható, melyek segíthetnek ezt megelőzni. Ha a probléma már kialakult, mindenképpen állatorvosi segítségre lesz szüksége a kisállatunknak.

Tudtad, hogy nem csak csak a nyuszifog, de a karom is folyton nő? A nyuszik a nagy mennyiségű széna rágcsálásával, a számukra ehető faágakkal, kérgekkel és a speciális, nyulak számára készült kiegészítő táplálékokkal egészséges és természetes módon tudják koptatni folyamatosan növekedő fogaikat. A fogak mellett nem szabad elfeledkeznünk a karmokról sem – a házi kedvencként tartott nyuszik a lakásban, a műanyag ketrecben nem tudják megfelelően elkoptatni. Ahhoz, hogy megóvjuk a mozgásszervi megbetegedésektől, és kedvencünk járni, állni, egészséges módon mozogni tudjon, időnként le kell vágnunk/vágatnunk a karmokat. Ehhez kérhetjük állatorvosunk segítségét vagy vásárolhatunk karomvágó ollót is. Ha saját magunk csináljuk, ügyeljünk arra, hogy csak az elhalt, világosabb részeket vágjuk le! Az élő rész megsértésével ugyanis sérüléseket, vérzéseket idézhetünk elő és fájdalmat okozhatunk a nyuszinak. A karomvágásban bizonytalan nyuszitartók inkább kérjenek állatorvosi segítséget.

Cikkek ebben a kategóriában

7 érv, miért fogadj örökbe kutyát

Költözés kutyával: így könnyítsd meg kedvenced számára az átállást!

Milyen kalitkában ne tartsuk madarunkat?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató