Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

A nyári kánikula idején gyakran merül fel a kérdés, hogy a légkondi használata miatt vajon megbetegedhet-e a kutya? Érdemes-e egyáltalán beszereltetnünk? Hiszen kedvencünk a családunk fontos tagja, akinek vigyázunk egészségére, és bármit megtennénk, hogy elkerüljük a bajt.

Szerencsére, a légkondicionálás előnyei jóval meghaladják a lehetséges kockázatokat. A szabályozott, kellemes hőmérséklet jótékony hatásait mind érezzük otthonunkban. Nem beszélve arról, mennyire jóleshet a gazdiknak is belépni az ajtón egy fullasztó nyári napon, és egy mosolygó kutyapofira hazatérni sokkal jobb érzés, mintha azon kellene aggódnunk, vajon kibírja-e a lakásban az átlagosnál melegebb órákat.

Miben segítheti a kutyát a klíma?

Jól tudjuk, milyen hatása lehet a meleg időjárásnak kedvenceinkre. A hidegebb éghajlatról származó, ún. hidegtűrő fajtákra jellemző hosszú, tömött bunda nehézséget okozhat számukra a nyári hónapokban. Különösen igaz ez, ha a kutya napközben otthon van, akár egyedül, akár családjával. Bár a hideg időjárást jobban bírják, hamar megérzik, amikor a tavasz múlásakor a hőmérő higanyszála elkezd felfelé kúszni.

Testük rövidebb idő alatt felhevülhet és tovább tart lehűteni magukat; ezért is fontos átgondolni a túlhevülés megelőzésére szolgáló opcióinkat. A hőguta ugyanis percek alatt bekövetkezhet, az életveszélyes állapot kialakulása esetén csak állatorvos segíthet a kutyán!

Ha biztonsági okokból nem szeretnénk nyitva hagyni otthonunk ablakait, megoldást nyújthat a hőség-helyzetre egy megbízhatóan működő klímaberendezés. A kutya is értékelni fogja, ha napját kellemes környezetben töltheti el, értjük ez alatt az optimális hőmérsékletet is.

Milyen kockázatai lehetnek a légkondicionáló használatának a kutyára nézve?

Ha úgy döntöttünk, szeretnénk beszereltetni klímát otthonunkba, gondos gazdiként bizonyára a legapróbb részleteket is körüljárjuk. Hova tegyük, mikor és mennyi ideig működtessük, megbetegedhet-e tőle kedvencünk, és így tovább. Egy megfelelően beállított légkondi mellett aligha számolhatunk komoly kockázatokkal, amikor a hőmérséklet miatt úgy ítéljük meg, ideje kicsit lehűteni magunkat.

A kutyák és macskák már évezredekkel a modern technológia megjelenése előtt is benépesítették bolygónkat; kifejlesztettek olyan tulajdonságokat, melyek segítettek nekik életben maradni, akár a legextrémebb körülmények között is. A tenyésztés hatására azonban méretben, testfelépítésben és küllemben is sokat változtak, éppen ezért fontos odafigyelni a fajta és az egyed egyedi igényeire és szükségleteire. 

Minden kutya egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, tűrőképességük is eltérő: máshogyan reagálnak a melegre, a hidegre, és könnyen előfordulhat, hogy a klímával többet ártunk, mint használunk.

1. A kutya szőrtípusa

A kutya szőrzete, mérete, temperamentuma, életkora, egészségügyi állapota és egyéni érzékenysége mind-mind fontos szerepet játszanak abban, hogyan viszonyul a külső hőmérséklethez. Azok, akik nehezebben viselik az időjárás változásait, fokozottan érzékenyek lehetnek a nyári hónapokkal járó hőségre is.

kétrétegű bundával rendelkező kutyák hamarabb felhevülnek, és lassabban tudják lehűteni magukat. A tavaszi vedléskor a fedőszőr nagyja kihullhat, de az aljszőrzet szigetelő hatása megmarad. Ha úgy látjuk, kedvencünk nagyon szenved a melegtől, a hűtéssel kapcsolatos általános teendők mellett érdemes ellátogatni kutyakozmetikushoz, aki jelentős mennyiségű szőrtől szabadíthatja meg a kutyát.

Egyrétegű bunda esetén az aljszőrzet hiánya miatt a kutya (pl. Yorkshire terrier) érzékenyebben reagálhat a légkondicionálásra, hiszen nincs, ami szigetelje a hidegtől. Fekhelyét, takaróját helyezzük el otthonunknak egy távolabbi pontján, ahol nem éri közvetlenül a klímából kiáramló hűvös levegő.

A kistestű ebek és a szőrtelen fajták (pl. kínai meztelenkutya) fogékonyabbak a hideg és a hőség káros hatásaira. Ilyenkor különösen fontos, hogy a termosztátot pontosan be lehessen állítani, és megfelelően működjön, akár távolról is programozható legyen okos megoldással.

A brachycephal fajták – pl. a bulldogok, mopszok, bokszerek, masztiffok – és keverékeik fokozottan szenvedhetnek a hőségben, rövid és szűk orrjárataik és légutaik miatt. Normális orrú társaiktól eltérően kevésbé képesek párologtatni, az erőteljes lihegés jobban megviseli szívüket és tüdejüket is. Számukra a klíma jelenléte nagy segítséget nyújthat, ha otthonuk is hamar felmelegszik.

2. Az életkor és a testméret

A fiatal kölykök és az idősebb ebek számára nehézséget jelenthet a hőmérséklet változásaihoz történő alkalmazkodás. A melegebb hónapokban előnyös, ha otthonunkat megfelelő hőmérsékletre le tudjuk hűteni, ha kedvencünk a fenti korcsoportok valamelyikébe sorolható.

A kölykökhöz hasonlóan a kistestű fajták (pl. csivava, máltai selyemkutya, shih tzu, bichonok, pincserek és terrierek, stb.) és keverékeik extra gondoskodás igényelhetnek a hőmérséklet tekintetében. A hőség közeledtével szükség lehet egy fazonigazításra a kutyakozmetikusnál. A klímán ennek megfelelően állítsuk be az optimális hőmérsékletet.

3. Egyéb szempontok, amiket érdemes figyelembe venni

Milyen hosszú a kutya szőrzete? Rendelkezik aljszőrrel? Ha igen, jóleshet neki a klímából érkező hűsítő levegő. De ha nem, akkor érzékenyebb szervezetét megviselheti ez a kis hideg is. Figyeljünk oda arra, hogyan reagál a légkondicionáló működésére: közelebb megy hozzá, lefekszik mellé vagy inkább távol marad?

Vannak-e a kutya testén szőrrel kevésbé fedett egyenesen kopasz foltok? Egyes kutyáknak veleszületetten kevesebb, finomabb szálú szőr fedi a szemek, a fülek környékét, a pocakot és a combok belső oldalát. Ezeken a területeken fokozottabb a hőleadás, ami valamelyest hozzájárul a túlhevülés elkerüléséhez, ugyanakkor hideg időben, így az alacsony fokra állított, folyamatosan működő klíma mellett meg is fázhatnak.

Mennyi a kutya testsúlya? A kistestű fajták között akadnak páran, akik ránézésre magasabbak a méretkategóriába tartozó társaiknál. A nyúlánk whippetek és a kis olasz agár például különösen érzékenyek a hőmérséklet változásaira. Egyrétegű, vékony bundájuk, a testmérethez mérten csekélyebb testsúly és a minimális zsírszövet nem biztosít nekik elegendő védelmet sem a hideg, sem a meleg ellen. Járjunk el óvatosan a légkondi használatakor, nehogy kedvencünk egészsége szenvedje meg a jószándékot.

Milyen a kutya egészségügyi állapota? Ha betegséggel küzd, nehezebben tolerálhatja a nyári kánikulát. A légzési gondok, szív- és érrendszeri problémák még nagyobb odafigyelést igényelnek a gazdi részéről. Kérdezzük meg állatorvosunkat, miként segíthetnénk kedvencünknek átvészelni a meleg napokat.

Legyünk körültekintőek, hiszen kutyánk egészsége, fizikai közérzete, lelki nyugalma számunkra sokkal fontosabb, mint az, hogy alaposan lehűtsük a lakást, mikor hazaérünk. Mindazonáltal nekik is jóleshet a kellemesen hűvös környezet, melyben lehűthetik magukat egy forró napon.

Honnan lehet tudni, hogy a kutya szenved a hőségtől?

A kutyák és a macskák is könnyen felhevülhetnek a nyári hónapokban, főleg, ha olyan helyen töltenek el hosszabb időt, ahol az álló levegő miatt minimális lehetőség adódik a helyiség alapos és gyakori átszellőztetésére. Ők ugyanis izzadás helyett a párologtatás módszerével tudják lehűteni szervezetüket, ezért is isznak és lihegnek többet meleg időjárás és fizikai aktivitás esetén. Nemcsak a sport, hanem a séta során történő szaladgálás is átmozgatja az izmokat, frissíti a vérkeringést – mindezek hőtermeléssel járnak, ezért is kerülendő mindenféle megerőltetés kánikula idején. Talppárnáikban találhatóak ugyan izzadságmirigyek, melyek inkább kiegészítésként szolgálnak a testhőmérséklet szabályozásában. A túlhevülés a hőguta tüneteiről korábbi cikkünkben olvashattok részletesebben:

A kutya és a klíma – Fontos tudnivalók

A klíma áldásos hatásait ismerve azért nem árt néhány dolgot szem előtt tartani:

  • A légkondicionálás akkor a leghatékonyabb, amikor optimális hőmérsékletre állítjuk be, mely a nap folyamán is állandó marad. Bármennyire is jól esne hazaérni egy kellemesen hűvös lakásba, házba, ne állítsuk túl hidegre a klímát, mert az érzékenyebb kutyák könnyen meg is fázhatnak a folyamatos hidegtől. Ahogy télen is kihívást jelenthet a 20-25 fokos otthonból kilépve hirtelen alkalmazkodni a 0-5 fok körüli hideghez, úgy nyáron a benti 16-18 fokból átlépni a kinti 30-35 fokos hőségbe is hatalmas változás a kutya számára.
  • A klíma beszereltetésekor, gondosan válasszuk ki leendő helyét: ne irányuljon a kutya kedvenc helyeire, ahol hosszasan szokott pihenni. (Ez a mobilklíma esetén is fontos szempont.) A készülék működésével járó esetleges zaj, búgás is zavarhatja a kutyát, ha érzékenyebb és szorongásra hajlamos.
  • A magas páratartalom legalább annyira kellemetlen a kutyák számára, mint a hőség. Egy tökéletes klíma rendelkezik páraszűrővel, így hozzájárul a levegő tisztántartásához otthonunkban. Ez különösen akkor hasznos, ha hosszabb időn át (például reggeltől délutánig) nem lehet nyitva hagyni az ablakokat.
  • Mindig legyen tiszta, friss víz a kutya előtt! Nyáron otthonunk és a kert több pontján is elhelyezhetünk egy-egy vizestálat, hogyha fordul a nap, akkor is árnyékban legyen egyik-másik.
  • Ne hagyjuk kutyánkat hosszú időn át egyedül, még akkor sem, ha a klíma kellemes hőmérsékletet biztosít a lakásban, házban!

Ha betartjuk ezt a néhány alapvető szabályt, a megfelelő hőmérsékletre beállított légkondicionáló segítségével kedvencünk is kellemesebben érezheti magát, míg hazatérésünkre vár.

Forrás: kutyabarathelyek.hu 

 

 

Cikkek ebben a kategóriában

Kutya fülatka

Honnan tudhatod, mennyi tápot kell adnod kutyádnak? A mérőpoháron túl is van segítség

Strbik Dorina

Valóban gyerekpótlék a kutya?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató