Szabadagazdi
Kiemelt Népszerű

5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Bár az időjárást befolyásolni nem tudjuk, tehetünk azért, hogy a strandolást ezen kívül semmi ne árnyékolja be. Legyen a kutyabarát strandon eltöltött idő a kutyusnak és a gazdinak is élmény!

Készüljünk fel előre: íme, néhány tipp, hogyan készüljünk a kutyás strandolásra, és mire kell figyelni a parton!

#1 A megfelelő strand kiválasztása

Az első lépés, hogy megfelelő helyszínt keressünk. A kijelölt kutyastrandok között is van különbség: van, amelyik akár egész napos kinn tartózkodásra is alkalmas, lévén nagy területen fekszik, van elég árnyék, ahova be lehet húzódni, stb. Vannak olyan kutyastrandok is azonban, amik inkább egy-egy gyors pancsolásra, a kutya lehűtésére alkalmasak inkább. Persze megvan az a lehetőség is, hogy olyan természetes vizet, vízpartot válasszunk, ahol nincs kijelölt strand (se kutya-, se humán strand), és kihelyezett tábla sem tiltja a fürdőzést. Ebben az esetben azonban érdemes utánajárni, ki a terület tulajdonosa, érvényben van-e bármilyen tiltás a kutya úsztatására vonatkozóan.

#2 A strandolós csomag összekészítése

Lesz pár plusz dolog, amit be kell pakolni, ha a kutyánk is velünk tart a partra. Attól függően, milyen vizet választottunk, vinnünk kell magunkkal vizet és itató tálkát a kutya számára. Édesvíz melletti időtöltéskor ez könyebben megoldott, hisz ha tiszta a víz, kutyánk egyszerűen olthatja szomját. Ugyanakkor ha a tengerre indulunk, abból kutyusunk nem fog tudni inni – a megfelelő hidratálás azonban elengedhetetlen!

Emellett hasznos egy plusz törölköző a kutya számára, de ne felejtsük el a játékát, kakizacsikat és a pórázt se! Hasznos lehet egy napernyő, vagy árnyékoló sátor is. Ha a kutyánk imádja a vizet, ám nem túl jó úszó, érdemes lehet kipróbálni egy direkt kutyákra készült mentőmellényt. (Ennek a tengernél is jó hasznát vehetjük.)

#3 Kutya a vízben
Ahogy nálunk, gazdiknál is szabály, úgy kutyáinknál is: felhevült testtel ne engedjük egyből “fejest ugrani” a vízbe!
Nem minden kutya vízimádó: ne erőltessünk rá semmit, legyünk türelmesek! Nagyon fontos: ne fröcsököljük, ne dobjuk a vízbe, különösen, ha kutyánk még “kezdő strandoló”, és még csak ismerkedik a vízzel, az úszással.

#4 Túlhevülés, hőguta

Ne felejtsünk el rápillantani a kutyánkra, hogy minden rendben van-e, vegyük észre a figyelmeztető jeleket (reméljük, nem fog ilyen jelentkezni, de ha mégis, ismerjük fel időben!) A túlzottan gyors lihegés, a vörössé váló nyelv, a ragacsossá vált nyál mind a hőguta jeleilehetnek. Különösen figyeljünk oda a nyomott orrú kutyusokra, illetve az idős ebekre. Ügyeljünk rá, hogy legyen pihenés is az úszás és a parti játékok ideje alatt, hűsöljünk is velük az árnyékban.

Amennyiben a strand homokos, a tappancsokra is figyelni kell, hiszen a finom homok, és a kövek is nagyon fel tudnak forrósodni. A nagyon világos bőrű, rövid szőrű kutyák esetében a napégés sem lehetetlen.

#5 Figyeljünk egymásra!

Nem minden kutya egyforma, hát még az emberek. Kövessük az élni, és élni hagyni elvet strandoláskor is, hogy mindenkinek élvezetes legyen a pihenés! Ha épp nincs is mellettünk, mert vidáman játszik a többiekkel, szemünk azért mindig legyen a rajta! Ne hagyjuk, hogy másokat zavarjon – ha úgy látjuk, hogy valakit, akár embert, akár kutyát zavar kedvencünk közeledése (még ha az barátságos szándékkal történik is), hívjuk vissza!

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Macska és a terhesség: tanácsok és tévhitek

PozsgaiReka

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban

PozsgaiReka

Ők kapták idén az Állatvédelmi szakmai díjakat az állatok világnapja alkalmából

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató