Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • Kutyafuttató etikett, avagy a kutyások íratlan szabályai, amikre muszáj figyelned
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Kutyafuttató etikett, avagy a kutyások íratlan szabályai, amikre muszáj figyelned

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Kezdőként gyakran fogalmunk sincs, hogyan viselkedjünk, minként instruáljuk a négylábút a kutyafuttatóban. Mutatjuk a leggyakoribb előírásokat, amelyeket betartva mindenkinek élvezetes kalandban lesz része.

Ha megkérdezed bármelyik, futtatóba járó ismerősödet, bizonyára mindnek akad néhány élménye, amiket szívesen megoszt veled. Hamar megtudhatod, melyek a legbosszantóbb neveletlenségek, amiket gazdik és kutyáik elkövetnek.

Annak érdekében, hogy te ne tartozz ebbe a táborba, fusd át gyorsan mini kutyafuttatós illemkódexünket!

Csak egészséges kutyával érkezz!

Mondanunk sem kell, hogy ez miért létfontosságú szabály: egy beteg kutya megfertőzheti társait, emellett viselkedése a kórral járó láz, vagy gyengeség miatt kiszámíthatatlanná válhat. A legtöbb kutyafuttatóban előzetesen ellenőrzik, minden oltást beadattál-e a kutyádnak, s nem mutatja-e betegség jeleit. Amennyiben te már otthon azt látod, hogy kedvenced levert, lázas, fájdalmakkal küzd, első utatok az állatorvoshoz vezessen, ne a futtatóba.

Ha tüzel a kutyád, sétáljatok máshol!

Sajnos ebben az időszakban még tüzelőbugyival, vagy egyedül sem ajánlott bevinni a kislányt a többiek közé. Nincs mindegyik kutya ivartalanítva, a kanok pedig azonnal küzdelmet indítanak a hölgy kegyeinek elnyeréséért. Ezt abban az esetben is megteszik, ha a kedvenceddel már messze jártok, de ő otthagyta a szagnyomait: hatalmas verekedés támadhat emiatt a kutyák közt, érdemes ezt inkább megelőzni.

Takaríts fel magad után!

Alapszabály, de nyilván mindenki látott már olyan gazdit, aki számára nem az. Nagyon egyszerű: ha a kutya kakil, légy szíves, szedd össze az ürüléket, és dobd ki a kijelölt szemetesbe!

Kommunikálj a többi gazdával!

Mielőtt belépsz a kutyafuttatóba, érdemes megkérdezni az ott dolgozókat, vagy a gazdikat a helyi szokásokról, a nyitvatartásról, a többi eb természetéről. Amikor benyitsz a kapun, tartsd be a szabályokat, és figyelj a kutyákra, nehogy kiszökjenek, utána pedig természetesen gondosan zárd is vissza.

A nyakörvet, hámot vedd le, ha elengeded a kutyát!

kedvenceden hagyott felszerelés beakadhat a kerítésbe, különböző tárgyakba, vagy akár játék közben a másik eb valamelyik testrészébe. Jobb belépés után levenni róla mindent, ami gondot okozhat.

Tartsd tiszteletben mások privát szféráját!

Egyik kutya, vagy gazdi sem azért jár a kutyafuttató zárt részébe, mert mindenáron ismerkedni akar. Épp ezért, legyen akármilyen lelkes is kedvenced az új jövevény láttán, ne engedd, hogy lerohanja. Tanítsd meg arra, hogy nyugodtan, óvatosan üdvözölje társait – már ha egyáltalán ebbe azok gazdái beleegyeztek.

Figyelj az apró jelekre!

A kutyások között elterjedt szokás, hogy a nagyobb teret igénylő, azaz nem megfelelően szocializált, esetleg sérült, lábadozó kutyára citromsárga nyakörvet, hámot, kendőt, kiegészítőt adnak. Tartsd tiszteletben őket, és ne engedd hozzájuk közel a te kedvencedet!

Mindig légy éber!

A kutyafuttató használata egy kicsit hasonlít a játszóteréhez. Ott is akadnak anyukák, akik a padon ülve annyira telefonjukba mélyednek, hogy szinte egyáltalán nem figyelnek randalírozó csemetéjükre. Ez a viselkedés nemcsak emberek, de kutyák között sem vezet jóra. A futtatóban rohangáló, ismerkedő kedvencedre ugyanúgy érdemes figyelned, még akkor is, ha beszélgetésbe bonyolódsz valakivel.

Forrás: azenkutyam.hu

 

Cikkek ebben a kategóriában

Áprilisban indul a rókavakcinázás

ml

Állatorvos: Így védjük az állatokat a rendkívüli hidegben

PozsgaiReka

Az ivartalanításról – tények és tévhitek

admin

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató