Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Szalonnavastagság és termékenység

Egy egyszerű, fájdalommentes szalonnavastagság-méréssel vagy kondícióbecsléssel meg lehet mondani, hogy azok a kocák, amelyektől már elválasztották a malacaikat, „milyen kondiban” vannak, menyire termékenyek.

A szalonna vastagsága egyrészt arra utal, hogy mennyire volt elégséges, jó minőségű a takarmányozás, de arra is lehet következtetni, hogy mennyi malacot ellik, és milyen kedvvel neveli majd őket.  Fontos, hogy a kocáknak legyenek tartalékai a szoptatási időszakra. Ugyanakkor nem érdemes túltáplálni a vemhes kocákat, mert később a szoptatás alatt, amikor rengeteg takarmányt kellene gyorsan elfogyasztaniuk, csökkenni fog az étvágyuk.

Mi az optimális?

Az optimális hátszalonna-vastagság elléskor 18-20 mm. A szoptatás alatti hátszalonna-veszteség ne haladja meg a 4-5 mm-t. Minél kisebb a veszteség, annál gyorsabban ivarzanak újra a kocák. 23 mm-es hátszalonna-vastagság felett már csökken a vemhes kocák takarmányfogyasztási kedve.

Hogyan mérik a szalonnavastagságot?

Mindig ugyanazon a helyen mérik a szalonnavastagságot, a sertések utolsó bordájánál, a hát középvonalától kb. 5,5 cm-re jobbra és balra a hátközepétől. A mérőfejet merőlegesen kell a bőrre helyezni. Az ultrahangos mérőeszköz nem olcsó. A gyakorlott gazdák ránézésre is meg tudják becsülni a szalonnavastagságot, de a becslések finomításához nem árt néha egy-egy gépi kontrollmérés.

Cikkek ebben a kategóriában

Vissza a természetbe – Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

PozsgaiReka

A Duna is antibiotikummal szennyezett

ml

Kullancsveszély télen is

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató