Szabadagazdi
Nem kutya!

Sérült egerészölyvet mentettek Székkutason a Nébih munkatársai

November végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomásán dolgozó kollégáink az állomás melletti fasorban befogtak egy sérült egerészölyvet, melyet valószínűleg áramütés érhetett. A madár nem tudta használni a jobb szárnyát, ugrálva próbált menekülni. A madár segítségére sietők az egerészölyvet egy zsákkal takarták le, és bevitték az állomásra. Mindeközben riasztották a helyi vadásztársaság vadőrét, aki megerősítette, hogy a bajba jutott madár valóban egy fiatal egerészölyv, amelynek a szárnya megsérült. A madár kórházba juttatását azonban sajnos nem tudta megoldani.

Csongrád megyében a sérült madarak ellátását a Szegedi Vadasparkban végzik, ezért az állomás régióvezetője gondjaiba vette az egerészölyvet és elszállította a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába kezelés céljából.

A Székkutasi Fajtakísérleti Állomás dolgozói fontosnak tartják a környezet védelmét, ezért egy percig sem volt kérdéses a sérült madár eljuttatása az ellátás helyére. A fajtakísérleti munka eredményességét nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés hatékonysága. Ebben a véget nem érő harcban a ragadozó madarak – köztük is a leggyakoribb egerészölyv (Buteo buteo) – fontos társaink, mivel étlapjukon túlnyomórészt pockok, egerek és sok, a gazdaságra nézve káros rovar (lótetű, sáska) szerepelnek.

Cikkek ebben a kategóriában

A Duna is antibiotikummal szennyezett

ml

A Földön élő állatfajok száma

ml

Mire figyeljek az etetésnél, ha a kisrágcsálómnak kicsinyei születnek?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató