Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Tényleg eszik a csirke kavicsot?

Hogyan emészti meg a táplálékot a baromfi?

A csirke a takarmányt a csőrével veszi fel, majd az a nyelőcsövön keresztül a könnyen táguló begybe kerül. Ott összegyűlik és megpuhul, majd a mirigyes gyomorba kerül, ahol sósav és pepszin hatására elkezdődik a takarmány kémiai bontása. Innen az izmosfalú zúzógyomorba kerül, ahol izommunka és kisebb felcsipegetett kavicsok segítségével felaprózódik.

A dercés és granulált tápot fogyasztó csirkék kevésbé igényelnek kavicsot, ezzel szemben a szemes takarmányt fogyasztók számára elengedhetetlen a kavics őrlő hatása. Fontos, hogy a zárt ólban elhelyezett baromfik esetében, mindig biztosítsunk megfelelő mennyiségű és méretű kavicsot.

Teknőstartók, figyelem! Nem csak a baromfinak szükségesek a kavicsok, számos teknősfajnál is nagyon fontos szerepet játszanak az emésztésben.

Cikkek ebben a kategóriában

A veszettség megelőzhető

ml

Termékteszt: nem bolhányi hiba

ml

Segítsük a méhek életét!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató