Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Jóból is megárt a sok

Amint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) portálján is közzétette, önkéntesen visszahívja egyes konzerv kutyaeledel termékeit a Hill’s Pet Nutrition. A Nébih értesülései szerint a gyártó saját vizsgálatát követően, a termékek túl magas D-vitamin tartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte, így többek között Magyarországon is.

A szakemberek által a kutyák táplálóigényeire kifejlesztett tápok elterjedésével, sok esetben már nincs szükség vitamin kiegészítő készítményekre. Jó szándékú gazdik ennek ellenére pluszban etetnek kedvencükkel vitaminokat, táplálékkiegészítőket, ezért egyre gyakrabban fordulnak elő a vitamin-túladagolás miatt kialakuló egészségügyi problémák kedvenceinknél.

A túladagolás következményei

A vitaminok kapcsán éppen a fentebb említettek miatt nem csak a vitaminhiányról és az így kialakuló hiánybetegségekről érdemes tájékozódni, hiszen egyes vitaminok túlzott bevitele is egészségügyi kockázatokkal járhat háziállatainkban. A D-vitamin kutyák számára alapvető tápanyag, folyamatos, túlzott bevitele azonban egészségügyi kockázatokat rejthet magában. Különféle tünetek jelentkezhetnek, mint például a hányás, az étvágytalanság, a megnövekedett szomjúság, a fokozott vizeletürítés, a túlzott nyáladzás és a fogyás. Nagyon magas dózisban vagy hosszú időn keresztül fogyasztva súlyos tünetek is kialakulhatnak, mint a veseelégtelenség vagy különféle csontelváltozások.

A termékvisszahívásról részletesen a Nébih portálján olvashat.

Cikkek ebben a kategóriában

Termékteszt: kullancsirtó és -riasztó nyakörvek

ml

Hogyan fürdessem kutyámat a szabadban?

ml

Macskabiztos karácsonyfát!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató