Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Találtam egy kutyát – azonnal örökbe fogadhatom?

A válasz a címben feltett kérdésre határozottan: nem.

A kutya megtalálójára ugyanis bizonyos kötelezettségeket ró az érvényes szabályozás. Tehát: első a gazdikeresés! A kutyát megtaláló személy kötelezettségeit a Ptk. rögzíti a „találás” témakörében. Állat találása esetén a találónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonosa, elvesztője, más átvételre jogosult személy visszakaphassa. Ezen személyeket haladéktalanul értesítenie kell, vagy a hatóságnak át kell adnia az állatot, és az előírt módon közölnie kell az általa ismert és lényeges körülményeket. Fontos kiemelni, hogy talált állat esetében a Ptk. 3 hónapos kötelező tartást ír elő a találónak, tehát az állatot csak 3 hónap elteltével – csúnya jogi szakszóval élve – „vehetjük birtokba” és élhetünk a tulajdonosi jogainkkal. Ha kutyát talál, javasoljuk, hogy az alábbi módon járjon el.

Mindenekelőtt mérje fel a helyzetet: a talált kutya sérült, beteg, esetleg agresszív? Ne kezdjen egyedül
az ellátásába, hívjon segítséget! Ha a kutya sérült, az első és legfontosabb lépés, hogy vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz, aki egy leolvasó segítségével meg tudja nézni, hogy a kutya rendelkezik-e mikrochippel, mely regisztrálva van az adatbázisban. Ha az állatnak van chipje és az regisztrálva is van, tehát a chiphez hozzá vannak rendelve a kutya tulajdonosának adatai, akkor egy gyors telefon az állatorvos részéről, és a gazda visszakaphatja elvesztett kutyáját.

Problémát jelent, ha az állatban nincs mikrochip, vagy van, de az nincs regisztrálva a rendszerben. Érdemes
a megtalálás helyén és környezetében kiplakátolni az eseményt, hátha az aggódó gazdi rábukkan. Célszerű
kihasználni a közösségi média adta lehetőségeket is, megosztani, tájékozódni, hátha már keresik a kutyát.
Ha pedig nem tudjuk ideiglenesen hazavinni, és ismerősöknél, barátoknál vagy családtagoknál sem helyezhető el ideiglenesen, próbáljunk meg menhelyeknél, gyepmesteri telepen vagy – ha a kutya egy bizonyos fajtájú – a fajtamentőknél érdeklődni. Ha az eredeti gazda jelentkezik, elvárható a tényleges költségek megtérítése.

Forrás: Fogadj örökbe!

Cikkek ebben a kategóriában

Moderálási alapelveink a Facebook-on

ml

Így távolítsuk el a kullancsot!

ml

Jóból is megárt a sok

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató