Szabadagazdi
Felelős gazdi

Mindent a mikrochipről

2013. január 1. óta kötelező minden 4 hónapnál idősebb kutya mikrochippel történő egyedi megjelölése, azt csak a kamara engedélyével rendelkező állatorvos helyezheti be a kutyába. Mikrochipet sokféle okkal lehet használni, azonban ezek között a leghasznosabb az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról állatorvos segítségével percek alatt kideríthető, hogy ki a gazdája!

Fájni fog a kutyámnak…?

A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy injekciós tűhöz hasonló eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. Behelyezése nem fáj jobban, mint egy oltás. A parányi szövetbarát kapszula egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A beültetése néhány perces procedúra, amelyet csak arra felhatalmazott állatorvos végezhet el.

Hogy működik?

A chip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó készülék rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. A chip behelyezése után az állatorvos az adatokat egy központi online adatbázisba viszi fel, amely tartalmazza az állat azonosítóit, a tulajdonos adatait. Az adatbázisban az állatútlevél kiállítását, az ivartalanítást, vagy pl. a veszettség elleni védőoltások időpontjait is feljegyzik.

De mennyibe kerül nekem mindez?

A chip és a beültetés ára 3500 Ft, azonban az csak egészséges kutyába helyezhető be, ezért a költségek az egyéb szükséges vizsgálatok és az állatorvos munkadíja függvényében változhatnak.

Cikkek ebben a kategóriában

Paparazzo?

ml

ÁLLATVÉDELMI TÉMAHÉT A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARKBAN

PozsgaiReka

Radar visszatér

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató