Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Ápoljuk kutyánk fogait!

Két egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük, hogy egészségesek-e a kutya fogai. Emeljük fel az ajkát, és erősen nyomjuk meg az ínyt az egyik felső fog fölött. Ha az íny egészséges, a nyomás helyén keletkezett fehér foltnak 1-2 másodpercen belül rózsaszínné kell válnia. Ez után vizsgáljuk meg a fogakat, hogy nincs-e rajtuk fogkő. A fogkő – amelynek színe a sárgától a sötétbarnáig változhat és bűzös lehelettel jár – rendellenességekhez vezethet a szájüregben. A fogkövet csak állatorvos tudja eltávolítani, a gazdi feladata a megelőzés.

Fogmedri elváltozások

Mivel a konyhai maradékok és az egyéb lágy táplálékok nem kényszerítik a kutyát kellő rágásra, a fogakon lerakódó lepedékből idővel fogkő képződik. Ennek következtében a 3 évesnél idősebb kutyák több mint 80%-a szenved valamilyen mértékű fogmedri elváltozásban. Az enyhébb esetek ínygyulladással járnak. Kezelés hiányában egy idő után az íny elválik a fognyaktól, és az így képződő kis ínytasakban elszaporodnak a baktériumok. Ennek következtében begyulladnak a fogmedri rostok, a fog gyökere és esetenként még a csont is.

Nagyfokú fogkövesség esetén a kutyának fájdalmat okoz a rágás, így étvágytalanná válik. A fogmeder gyulladása súlyos esetben akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Ha a fogkövességet nem kezelik, a baktériumok más testrészekben is elváltozásokat okozhatnak, ezért a fogmedri betegségek megelőzése rendkívül fontos a kutya általános egészségi állapotának fenntartásában.

Megelőzés: adjunk műcsontot!

Bár az állatorvos el tudja távolítani a fogkövet, a későbbi fogkőképződést csak a gazdi tudja megakadályozni. A legegyszerűbb megoldás, ha naponta műcsontot adunk a kutyának. A rágás, a lepedék mechanikai eltávolítása mellett, a fokozott nyáltermelődés révén képes semlegesíteni a lepedékben keletkező káros anyagok nagy részét is.

Cikkek ebben a kategóriában

Sétára fel – 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal

Figyelmeztet a Nébih: Veszett kutyát találtak Magyarországon

PozsgaiReka

Védőoltások kutyák részére

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató