Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Ápoljuk kutyánk fogait!

Két egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük, hogy egészségesek-e a kutya fogai. Emeljük fel az ajkát, és erősen nyomjuk meg az ínyt az egyik felső fog fölött. Ha az íny egészséges, a nyomás helyén keletkezett fehér foltnak 1-2 másodpercen belül rózsaszínné kell válnia. Ez után vizsgáljuk meg a fogakat, hogy nincs-e rajtuk fogkő. A fogkő – amelynek színe a sárgától a sötétbarnáig változhat és bűzös lehelettel jár – rendellenességekhez vezethet a szájüregben. A fogkövet csak állatorvos tudja eltávolítani, a gazdi feladata a megelőzés.

Fogmedri elváltozások

Mivel a konyhai maradékok és az egyéb lágy táplálékok nem kényszerítik a kutyát kellő rágásra, a fogakon lerakódó lepedékből idővel fogkő képződik. Ennek következtében a 3 évesnél idősebb kutyák több mint 80%-a szenved valamilyen mértékű fogmedri elváltozásban. Az enyhébb esetek ínygyulladással járnak. Kezelés hiányában egy idő után az íny elválik a fognyaktól, és az így képződő kis ínytasakban elszaporodnak a baktériumok. Ennek következtében begyulladnak a fogmedri rostok, a fog gyökere és esetenként még a csont is.

Nagyfokú fogkövesség esetén a kutyának fájdalmat okoz a rágás, így étvágytalanná válik. A fogmeder gyulladása súlyos esetben akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Ha a fogkövességet nem kezelik, a baktériumok más testrészekben is elváltozásokat okozhatnak, ezért a fogmedri betegségek megelőzése rendkívül fontos a kutya általános egészségi állapotának fenntartásában.

Megelőzés: adjunk műcsontot!

Bár az állatorvos el tudja távolítani a fogkövet, a későbbi fogkőképződést csak a gazdi tudja megakadályozni. A legegyszerűbb megoldás, ha naponta műcsontot adunk a kutyának. A rágás, a lepedék mechanikai eltávolítása mellett, a fokozott nyáltermelődés révén képes semlegesíteni a lepedékben keletkező káros anyagok nagy részét is.

Cikkek ebben a kategóriában

Elsősegély nyaraláskor

ml

A házityúk szuperképességei, avagy tartástechnológia állatvédelmi szemmel

ml

Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató