Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Európa nemet mond az illegális kisállat-kereskedelemre

Az európai parlamenti képviselők 2020. február 12-én elfogadták azt a cselekvési tervet, amely a társállatok illegális kereskedelmének felszámolását szorgalmazza, az állatok jóléte, az állattartók és a közegészségügy védelme érdekében.

A nem kötelező erejű határozatot 607 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal és 19 tartózkodással fogadták el az EP-képviselők. A dokumentumban foglaltak sürgetik a fellépést a háziállatoknak szenvedést okozó, illegális kereskedelem ellen. amely jelenleg is elősegíti különböző betegségek terjedését, és amelynek révén óriási jövedelemre tesznek szert a szervezett nemzetközi bűnözésben tevékenykedők.

Az európai parlamenti képviselők olyan intézkedéseket szorgalmaznak, mint például:

– a macskák és a kutyák kötelező uniós nyilvántartási, azonosítási rendszerének létrehozása
– a nagy egyedszámú, kereskedelmi célból tenyésztő kennelek uniós definiálása
– a jogszabályok erőteljesebb betartatása és szigorúbb szankciók megalkotása
– az örökbefogadás ösztönözése a vásárlás helyett

A becslések szerint havonta mintegy 46 000 kutya talál új gazdára az Unió tagállamaiban, legtöbbször regisztráció nélkül. A kisállatokkal illegálisan kereskedők visszaélnek azokkal az uniós jogszabályokkal (576/2013 / EU rendelet), amelyek a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgására irányulnak (például amikor a kedvencállat a gazdával utazik külföldre).

Források
Magyarul:
Az elfogadott dokumentum szövege

Angolul:
Stop illegal trade in cats and dogs, says European Parliament 

European Parliament resolution on protecting the EU’s internal market and consumer rights against the negative implications of the illegal trade in companion animals

Cikkek ebben a kategóriában

Adhatok-e emberi használatra való fájdalomcsillapítót háziállatomnak?

ml

Moderálási alapelveink a Facebook-on

ml

Amit sosem akartál tudni a kullancsokról, de felelős gazdiként tudnod kell

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató