Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Virul a kert, ám nem minden zöldség biztonságos kutyád számára! Ezekkel jobb vigyázni

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Végre itt a tavasz, ami a rég várt napsütés mellett a friss, vitamindús zöldségek szezonját is jelenti. Ám nem árt vigyázni: egyes finomságok kifejezetten ártalmasak, sőt mérgezőek kedvenced számára!

Te is imádod az idényzöldségeket? Sokan vannak így ezzel, ami nagyon jó dolog, hiszen ezek a finomságok tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gazdiként kedvenced egészsége is ugyanannyira fontos, mint a sajátod, ám esetében nem biztos, hogy ugyanaz tesz jót, mint ami neked. Néhány zöldség a kutyának is adható, de az alábbiak kifejezetten veszélyesek az ebekre nézve, így sose adj neki belőlük!

Néhány tiltott zöldség a kutyának

1.) Hagyma

A hagymának valamennyi változata mérgező a kutyák, sőt a cicák számára is, így tilos nekik bármiféle hagymás ételt enniük! A hagymafélék fogyasztása ugyanis a vörösvértestek szétesését okozhatja, aminek tünetei lehetnek a gyomorfájás, a hányingert vagy akár a hányás, illetve a hasmenés is. A vizsgálatok és a tapasztalatok szerint a hagymamérgezés súlyosabb a japán kutyafajtáknál, például az akitáknál és a shiba inuknál, de minden eb nagyon érzékeny rá.

2.) Gombák

A kutyáknak kerülniük kell a gombát is. Egyrészt a vadon termő fajták közül több mérgező lehet, és fogyasztásuk akár halálhoz is vezethet – akár csak az embereknél. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a biztonságos, bolti gombaféléktől is jobb távol tartani az ebet.

3.) Spárga

Bár sokan kifejezetten a spárga miatt várják olyannyira a koratavaszi időszakot, sajnos nem élvezhetik kedvencükkel közösen ezt az amúgy igen finom zöldséget. Bár a spárga nem mérgező a négylábúakra, de túl kemény nekik. Megfőzve pedig a bennük levő hasznos anyagok jó részét elveszíti. Emiatt nem ez a legjobb választás a közös csemegézéshez.

4.) Paradicsom

Míg a paradicsom érett termése általában biztonságosnak tekinthető a kutyák számára, a növény zöld részei egy szolanin nevű mérgező anyagot tartalmaznak. Bár ahhoz jószágodnak viszonylag nagy mennyiségű paradicsomot kellene elfogyasztania, hogy megbetegedjen, de a biztonság kedvéért jobb, ha a paradicsomot teljesen kihagyjuk az étrendjéből.

Milyen zöldségeket adhatsz kutyádnak jó szívvel?

Miután sorra vettük, mely zöldek tiltólistásak az ebek számára, nézzük azokat is, amelyeket biztonsággal kínálhatsz nekik!

1.) Uborka

Az uborka különösen jót tesz a túlsúlyos kutyáknak, mivel alig tartalmaz szénhidrátot, zsírokat vagy olajokat, emellett még az állat energiaszintjét is növelheti. Tele van K-, C- és B1-vitaminnal, valamint káliummal, rézzel, magnéziummal és biotinnal. Ez a zöldség a kutyának ami kifejezetten jó választás.

2.) Kelbimbó

A kelbimbó tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek az emberekre és a kutyákra egyaránt jó hatással vannak. A túlzásba vitt kelbimbó azonban fokozott gázképződést okoz, ezért ne etesd túl vele kedvencedet!

3.) Brokkoli

A brokkoli nagyon kis mennyiségben biztonságosan fogyasztható a kutyák számára. A legjobb, ha csak alkalmanként kínálod vele jószágodat. Előnyei közé tartozik a magas a rost- és C-vitamin-tartalma, illetve alacsony zsírtartalma. Vigyázz azonban, mert a brokkolivirágok izotiocianátokat tartalmaznak. Ezek egyes kutyáknál enyhe, míg másoknál akár súlyos gyomorirritációt okozhatnak. Továbbá a brokkoli száráról közismert, hogy elzáródást okozhat a nyelőcsőben. Ez pedig szintén életveszélyes lehet!

4.) Káposzta

A kelbimbóhoz hasonlóan hamar „elgázosíthatja” az ebet, így csak mennyiségi korlátozással kínáld vele kutyusodat.

5.) Sárgarépa

A sárgarépa remek rágcsálnivaló, ráadásul még a fogzást is megkönnyíti a kölyökkutyák számára. Alacsony a kalóriatartalma, ellenben rostban és béta-karotinban gazdag. Utóbbi az A-vitamin előállításhoz szükséges, ami a többek között a szemek és a bőr egészségéért is felel.

6.) Zeller

A zeller magas A-, B- és C-vitamintartalma mellett az egészséges szívhez szükséges tápanyagokat is tartalmazza, sőt még a rák elleni harcban is támogathatja a szervezetet. A répához hasonlóan kiváló rágnivaló, jót tesz a kutya fogainak, és a leheletét is felfrissíti.

7.) Zöldbab

A zöldbabot leginkább apróra vágva ajánlott kínálni a kutyának, de így párolva vagy nyersen is fogyaszthatják. A konzerv bab is biztonságos, csak arra kell figyelni, hogy ne, vagy csak minimálisan tartalmazzon sót. Ez a zöldség is tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett rostban gazdag és alacsony kalóriatartalmú.

8.) Borsó

A zöldborsó, a cukorborsó, a kerti vagy angol borsó alkalmanként mind nyugodtan adható a kutyáknak is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, fehérjében gazdagok és rostdúsak is. Kedvencedet meglepheted friss vagy fagyasztott borsóval, de mindenképp kerüld a hozzáadott nátriumot tartalmazó borsó konzerveket!

9.) Spenót

Szintén nagy kedvenc a friss spenót, amiből ugyan ehetnek a kutyusok is, ám nem ez a legjobb választás a zöldségpalettáról. Ennek oka az, hogy a spenót magas oxálsavtartalmú, ami gátolja a szervezetben a kalcium felszívódását. Ez pedig vesekárosodáshoz vezethet. Bár kutyádnak valószínűleg nagyon nagy mennyiségű spenótot kellene ennie ahhoz, hogy ez a probléma felmerüljön, de mégis jobb óvatosan adagolni neki a zöld leveleket. Az sem baj, ha nem is adsz neki, és helyette a fent felsorolt biztonságosabb növények közül választasz.

Cikkek ebben a kategóriában

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket

PozsgaiReka

Az a bizonyos zebra

ml

A lovak ápolása

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató