Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt

A legtutibb kutyaápolási tippek

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Sok háziállat sajnos nem kifejezetten kedveli, ha a bundáját, a fogait vagy a karmait zargatjuk…

…Pedig a kedvenceink rendszeres és megfelelő ápolása a felelős állattartás elengedhetetlen része. Bizonyos időközönként érdemes meglátogatni a kisállat kozmetikát, de van amit otthon is nyugodtan elvégezhetünk. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tudnivalót!

A fogak egészségére nagy figyelmet kell fordítani!

A kedvencünk fogsorát heti rendszerességgel érdemes ellenőrizni és tisztítani, mivel a fogakra gyorsan lerakódhat a lepedék, ami hosszú távon kellemetlen fogkövet eredményezhet. A fogkövet pedig csak az állatorvos tudja eltávolítani.

A fogmosás sajnos nem mindig a legegyszerűbb művelet, de ha türelemmel és kitartással állunk hozzá, akkor megtanítható. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni hozzászoktatni a fogápoláshoz a kutyát, hogy ne zavarja, ha a szájába nyúlunk.

A fogmosás során a fogíny alatti területet a fogkefével óvatosan, apró mozdulatokkal kell megtisztítani. Fontos, hogy ne dörzsöljük erősen, mert könnyen felsérthetjük a kutyus fogínyét. Amikor a kutya elkezd mocorogni, mindenképp hagyjuk abba a fogmosást és inkább a következő nap próbálkozzunk vele újra, nehogy rossz élményként maradjon meg benne. A fogmosás után pedig jöhet a jutalom és a dicséret!

Léteznek kifejezetten kutyáknak készült fogkefék és fogkrémek is. Nagyon fontos, hogy soha ne az embereknek szánt termékeket használjuk, mert ezek akár károsak is lehetnek a kutyának.

A körmöket rendszeresen le kell vágni!

A körmökre is kiemelt figyelmet kell fordítani, főleg a lakásban tartott és keveset mozgó kutyák esetében. A túl hosszú karmok igen kellemetlenek, akár fájdalmasak is lehetnek a kedvencünknek, és előfordulhat, hogy komolyabb egészségügyi problémákat okoznak.

A karmoknak sosem szabad leérniük a talajig, tehát ha a körmök kopogását hallod, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak! Nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha rossz helyen vágjuk le a körmöt, akkor nagy fájdalmat, sérülést okozhatunk a kutyának, akár vérezhet is a körömágy.

A speciális ollót mindig 45 fokos szögben tartsuk a vágás során, és figyeljük arra, hogy a körömágy végétől legalább 2-3 mm-re fejezzük be a műveletet. A fehér, világos körmöknél egyszerűbb a dolgunk, mert szemmel jól látható a körömágy – egy rózsaszín vonalként jelenik meg. A fekete körmöket viszont mindig csak apránként szabad vágni, mert itt nem látható a körömágy. A karom belsejében lévő szürke/fehér kör alakú fekete közepű rész jelzi azt, hogy meddig vághatsz.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

 

 

Cikkek ebben a kategóriában

361 oktatási intézmény kapta meg az „Állatbarát” címet

PozsgaiReka

Állatorvoshoz készülődünk

ml

Hazai állatvédelem: jövőbe tekintő eredmények az utóbbi években

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató