Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt

Napégés kutyáknál – Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

A napfény áldásos hatásai mellett talán nem is gondolnánk arra, hogy kedvenceinknek is meggyűlhet vele a bajuk. De hát a szőr megvédi őket, nem?

Nyár. Napsütés. Vízpart, kikapcsolódás, szabadság. Ám, ha nem vagyunk óvatosak, ugyanígy lehet a napszúrás, hőguta, és a fájdalmas leégés időszaka is – nemcsak a gazdi, hanem négylábú barátja számára is. Tény, hogy egyesekre fokozott hatással lehetnek a napfény okozta kellemetlenségek, de mindegyikük testén vannak érzékenyebb részek, melyek könnyen leéghetnek.

Kopasz vagy sem – fő a védelem!

A szőrtelen fajták, például a kínai kopaszkutya és a Xoloitzcuintli (mexikói kopaszkutya) esetében természetesen elengedhetetlen a fény elleni védelem, hiszen a szőr hiánya védtelenné teszi őket a napégéssel szemben. Ugyanakkor a szőrzet megléte sem nyújt teljes biztonságot. A fehér színű bunda alatt érzékenyebb bőr rejtőzik, amelybe könnyebben behatolhatnak a káros UV-sugarak. Az albínó kutyák különösen érzékenyek lehetnek a napfényre!

Mi a helyzet azokkal a kutyákkal, akiknek sűrű, sötét színű a szőre?

 

Bár testük nagy része védelmet élvez, vannak olyan kiemelt területek, ahol a szőrzet vékonyabb (pl. a füleken és a hason), vagy hiányzik, például az orron és a talppárnákon. Napfénynek való kitettség esetén ezek a testrészek hamar leéghetnek, és nagyon csúnya, fájdalmas égési sérüléseket szenvedhetnek el.

Hogyan védjük meg kedvenceinket?

A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük azokat a helyeket, ahol közvetlen, erős napfény érheti a kutyát.

  • Ha mindenképpen ki kell tennünk a lábunkat napközben, keressük az árnyékos, fűvel borított területeket.
  • Ne sétáltassunk a forró betonon, mert rövid időt alatt megéghet a kutya tappancsa!
  • A napsugarak ellen bevethetünk egy méretes esernyőt is – akármilyen furán is néz ki, kedvencünk egészsége és jóléte érdekében használjuk. Mit számít, hogy mások mit mondanak? Ők is foghatnak egy esernyőt, hogy egy kicsit kellemesebbé tegyék kutyájuk számára a sétát.
  • A kertben tartott ebeknek alakítsunk ki egy árnyékos, napfénytől védett helyet, ahova behúzódhatnak a tűző nap elől. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen elegendő tiszta, friss víz a kutya előtt!

Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol csak egy-egy ponton van árnyék (kiállítás, verseny, szabadtéri program, stb.), tegyünk naptejet kutyánk érzékeny testrészeire, különös tekintettel orrára, füleire pocakjára. Kérjük állatorvosunk tanácsát a kutyabarát termékek kapcsán!

Mit tegyünk napégés esetén?

Ha minden igyekezetünk ellenére is megtörtént a baj, látogassunk el kutyánkkal az állatorvosi rendelőbe. Mielőtt elkezdenénk használni a számunkra már jól bevált krémeket, jobb, ha ő is véleményezi kutyánk állapotát, hiszen nem mindegy, milyen fokú a sérülés. Súlyos esetben például nemcsak helyi fájdalom, bőrpír, gyulladás léphet fel, de a bőr alsó rétegei is károsodhatnak – mindenképpen szakszerű ellátást igényel!

Forrás: kutyabarathelyek.hu 

Cikkek ebben a kategóriában

Kutyafuttató etikett, avagy a kutyások íratlan szabályai, amikre muszáj figyelned

PozsgaiReka

Miért bökdös az orrával a kutyám?

PozsgaiReka

Edzés kutyával – 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató