Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska.

A legújabb, milotai eset kapcsán számos járványügyi intézkedés ‒ többek között az oltatlan állatok vakcinázása, fokozott felügyelet, ebzárlat, rókák gyérítése ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta a Nébih.

 

Az esethez kapcsolódóan az interneten terjedő videó kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet a Nébih a közleményében:

  • Amennyiben kutya vagy macska embert támadott vagy mart meg, illetve vadon élő állattól származó sérülés történt, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával.
  • Az eseményt mihamarabb jelenteni kell a helyi állategészségügyi hatóságnak is (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi jogkörben eljáró járási hivatal), hogy késedelem nélkül megtehessék a szükséges intézkedéseket.
  • A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott. A Nébih ezúton is felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára!
  • A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.
  • Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül azonban a másként el nem hárítható támadás megakadályozása.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal a haromhatar.hu megkeresésére az alábbi tájékoztatást adta az ebzárlatról. Az ebzárlat időtartama alatti tudnivalókról korábbi cikkünkben írtunk részletesen, ez ide kattintva érhető el. 

2024. január 25-tól minimum 90 napig az alábbi települések teljes területére került elrendelésre az ebzárlat:

Ajak, Anarcs, Aranyosapáti, Barabás, Benk, Beregdaróc, Beregsurány, Botpalád, Cégénydányád, Csaholc, Csaroda, Császló, Csegöld, Csenger, Csengersima, Darnó, Döge, Eperjeske, Fehérgyarmat, Fényeslitke, Fülesd, Gacsály, Garbolc, Gelénes, Gemzse, Gulács, Győröcske, Gyulaháza, Gyügye, Gyüre, Hermánszeg, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Jánkmajtis, Jéke, Kérsemjén, Kisar, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Kisvárda, Kisvarsány, Kisszekeres,Komlódtótfalu, Komoró, Kölcse, Kömörő, Lónya, Lövőpetri, Magosliget, Mánd, Mándok, Márokpapi,  Mátészalka, Mátyus, Méhtelek, Mezőladány, Milota, Nábrád, Nagyar, Nagydobos , Nagyhódos , Nagyszekeres , Nagyvarsány , Nemesborzova ,Nyírkarász , Nyírlövő , Nyírmada, Nyírparasznya, Olcsva, Olcsvaapáti, Ópályi, Ököritófülpös, Panyola, Pap, Penyige, Porcsalma, Pusztadobos, Rápolt, Rohod, Rozsály, Sonkád, Szabolcsbáka, Szamosangyalos, Szamosbecs, Szamoskér, Szamossályi, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Szamosszeg, Szatmárcseke, Tákos, Tarpa, Tiszaadony, Tiszabecs, Tiszabezdéd, Tiszacsécse, Tiszakerecseny, Tiszakóród, Tiszamogyorós, Tiszaszalka, Tiszaszentmárton, Tiszavid, Tisztaberek, Tivadar, Tornyospálca, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Túrricse, Tuzsér, Újkenéz, Uszka, Vaja, Vámosatya,Vámosoroszi, Vásárosnamény, Záhony, Zajta, Zsarolyán, Zsurk.

Az intézkedés a 110 azonosítójú vadgazdálkodási tájegység és a 851660 vadászara jogosult területén elhelyezkedő településeket érinti.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Keddi kvíz – Játékszabályzat

ml

Alapengedelmességi gyakorlatok – Ül!

ml

Honnan tudhatod, mennyi tápot kell adnod kutyádnak? A mérőpoháron túl is van segítség

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató