Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • Háromezer gólyapár érkezésére készül madárbarát hálózat fejlesztésével az E.ON
Egyéb Kiemelt Népszerű

Háromezer gólyapár érkezésére készül madárbarát hálózat fejlesztésével az E.ON

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Háromezer gólyapár érkezésére készül madárbarát hálózat fejlesztésével az E.ON!

A gólyák idén extrém korán érkezhetnek a telelőterületeikről Magyarországra, a szakemberek pedig gőzerővel készülnek a madárhadak fogadására – írja a Magyar Nemzet. A vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavarása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

A természetvédelmi szakemberek ilyenkor az E.ON segítségével úgynevezett fészekkikönnyítést végeznek. Erre azért van szükség, hogy a madarak biztonságosabban fészkelhessenek és az áramellátást se veszélyeztessék. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain – írták.

A gólyákat a szemét sem riasztja el, sőt!

A nagyvárosok környéki szemétlerakókat előszeretettel látogatják a gólyák táplálék reményében. Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az E.ON, idén pedig Pest megyében végez földkábelesítést. A pusztazámori szemétlerakó környékén akár 15-20 gólyapár is fészkel. A föld alá vitt kábelek miatt mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés.

A madárbarát hálózati munkák egész évben folyamatosak. Kiemelten kezeli a cég a nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek irányadó javaslatait, és támogatást nyújt minden olyan esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség: például a viharban megrongálódott gólyafészkekkel, gólyamentéssel kapcsolatban.

Az idei gólya- és sólyomfiókák gyűrűzésében való segítségnyújtást a madárvédelmi szakemberekkel egyeztetve júniusra ütemezte a cég – közölték a videóban.

Komoly kiadásokkal jár a madárvédelem

A 2023–24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései az E.ON Hungária-csoport területén több száz millió forintos költséggel járnak, melyet az energiacég finanszíroz – közölték.

(Forrás: Magyar Nemzet, Prim hírek)

magyarallatvedelem.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Minden, amit a macskák fülatkájáról tudni lehet

PozsgaiReka

Miért bökdös az orrával a kutyám?

PozsgaiReka

A barnamedvék óriása már látható a Nyíregyházi Állatparkban

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató