Szabadagazdi
Felelős gazdi

Naponta 60-80 tonna

Becslések szerint csak a fővárosban hozzávetőleg napi 60-80 tonnányi „kutyagumi” kerül a környezetbe, ami nem csak kellemetlenséget okoz (pl. ha belelépünk), de komoly közegészségügyi kockázatokat is rejt magában. Ha felelős gazdi vagy, te is megfontolod az alábbiakat.

A kutyák ürüléke olyan élősködőket (parazitákat) tartalmazhat, melyek az emberre is veszélyesek. A kutyák emésztőcsatornájában számos féregfaj, főként fonál- és galandféreg élősködhet, ezek petéi nagy számban juthatnak ki a környezetbe a kutyák székletével. A petékből a férgek kifejlődése néhány hetet vesz igénybe, ezért nem a friss, hanem a száraz ürülék, illetve annak pora a legveszélyesebb. A veszélyt nehéz felismerni, mert a bélférgesség a húsevő háziállatokban általában nem okoz látványos megbetegedést, különösen a felnőtt állatok hordozzák és terjesztik tünetmentesen az élősködőket. A féregpetéket tartalmazó ürülék leginkább a gyerekeket veszélyezteti. Ők vannak legközelebb a talajhoz, játék közben a talajjal szennyeződhet a kezük, arcuk, szájuk, sőt, sok gyerek rossz szokása a földevés.

Mi legyen a kutyapiszokkal?

A férges kutya széklete veszélyes hulladék! A szabadban porladó székletben lévő féregpeték igen ellenállóak. Ezért fontos lenne a játszótéri homokozókat – ahova a szabadon kóborló kutyák és macskák szívesen ürítenek – rendszeresen friss homokkal feltölteni, a régit pedig fertőtleníteni. A kutyatartókat jogszabály kötelezi arra, hogy állatuk ürülékét távolítsák el a közterületről. Ma már az önkormányzatok elsősorban a kutyafuttatók, sétautak környékén kutyapiszok-gyűjtő zacskókat és speciális tárolókat helyeznek ki. A legjobb megoldás a zacskóba gyűjtött ürüléket ezekbe a speciális tárolókba bedobni.

Fontos a kezelés

A kutyák belső parazitái ellen számos állatgyógyszer áll rendelkezésre, melyek segítségével biztonságosan megvédhetjük kedvenceinket a paraziták ellen, így megelőzve azt is, hogy az ember megfertőződjön. Számos féregfaj esetén ugyanis az ember kezelése rendkívül nehéz. Ennek egyik oka az, hogy az emberben ezek a férgek elsősorban lárva állapotban maradnak, különféle szövetekben tartózkodnak, vándorolnak, így a gyógyszerek számára nehezen hozzáférhetőek.

A felnőtt kutyák féregtelenítését tanácsos legalább negyedévente elvégezni. Mivel egyes féreglárvák az anyatejjel is bejuthatnak a fertőzött szukából a kölykök szervezetébe, nagyon fontos, hogy fedeztetés előtt és a szoptatás ideje alatt szükség esetén az anyaállatot is kezeljük. A családhoz került kölyökkutyát vigyük állatorvoshoz, és tanácsának megfelelően, kezdetben általában kéthetente ismételve, kezdjük meg a kezelését.

A férgesség elleni védekezéshez hozzátartozik a ház körüli rendszeres rágcsálóirtás, a kutya házának, alvóhelyének fertőtlenítése és a bolhairtás is.

Cikkek ebben a kategóriában

A kutyatál a harmadik legszennyezettebb tárgy egy háztartásban

Strbik Dorina

Ovádi Péter: Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent

PozsgaiReka

Féregtelenítés: évente kétszer is ajánlatos

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató