Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Túlsúlyos állataink

Sajnos gyakran találkozhatunk túlsúlyos házi kedvencekkel. Néhány esetben valamilyen betegség okozza az elhízást, de az ok leggyakrabban az állatok helytelen táplálásában és a mozgásszegény életmódban keresendő.

Bizonyos esetekben szükség lehet szakember által ajánlott speciális diétára is. Fontos, hogy a megfelelő tápértékű táppal fokozatosan csökkentsük a testtömeget a kívánt kondícióig, hogy kíméljük kedvencünk szervezetét. A megfelelő táplálás mellett nagyon fontos elhízott kedvencünk rendszeres mozgatása.

A túlsúlyos állatok élettartama általában rövidebb, mint egészséges kondíciójú társaiké, egy felelős gazdi ezért ügyel kis kedvence kondíciójára. Az alábbiakban olvashattok a macska, a sün, a kutya és a szarvasmarha elhízásának okairól és következményeiről, s hogy felelős gazdaként miként előzhetjük meg a túlsúly kialakulását.

Macska

Viszonylag ritkábban, de a macskáknál is előfordul, hogy a gazdik túlzott szeretetből túl sokszor és/vagy túl sok eledellel etetik kedvencüket, aminek elhízás lesz a vége. Ha nem akarunk elhízott, rövid ideig élő, betegségekre fogékonyabb cicát, törekedjünk velük kapcsolatban is a megfelelő kondíció elérésére. Az elhízás az emberéhez hasonló súlyos betegségeket okozhat. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, hormonális problémák vagy az emésztőszervi rendellenességek. Ezek mellett nem feledkezhetünk meg a mozgásszervi megbetegedésekről sem. Ne hagyjuk, hogy a cicánk fájdalmas ízületi bántalmakban szenvedjen! Előzzük meg megfelelő táplálással és mozgatással, vagy kérjük szakember segítségét a cicánk lefogyasztásához.

A fenti képen egy cica látható, aki egy turisták által gyakran látogatott étterem macskája. A cica természetesen elfogadta a vendégek által kínált jobbnál-jobb falatokat. Az étterem tulajdonosa azonban táblával jelezte a látogatóknak, hogy a cicát fogyasztani próbálják, és kérte, hogy ne adjanak neki jutalomfalatokat, mert van saját speciális fogyókúrás tápja, amiből naponta kétszer eszik. Gondosan kiszámolt, számára elegendő mennyiségű tápot kap, így nincs szüksége egyéb kiegészítésre. A fogyókúra segítségével szeretnék elérni a macska számára egészséges kondíciót. A kép a fogyókúra megkezdése után három hónappal készült.

Sün

A házi kedvencként tartott sünöknél is gyakran előfordul a „jó szándékú” túletetés miatt kialakult elhízás. A nagymértékű elhízás a sünink kóros állapota, csökken az állatunk komfortérzete, ez akár súlyos betegségek kialakulásához vezethet és a kisállatunk élettartama is jelentősen lecsökkenhet. Hogyan vehetjük észre, hogy túlsúlyos az állatunk?

Ha a süni kigömbölyödését nem is látjuk elsőre, a mellső végtagja hajlatában látható sárgásabb bőr jelezheti számunkra. Ha pedig sünink szinte képtelen a teljes összegömbölyödésre, egyértelművé válhat, hogy elhízott. Egzotikus állatokkal foglalkozó állatorvosok segítségével kizárhatjuk az elhízással kapcsolatos egyéb megbetegedéseket. Az energiabevitel csökkentésével, megfelelő süntáppal, sok játékkal újra formába hozhatjuk a süninket.

Kutya

Az előzőekből is kiderült, hogy az elhízás legtöbbször a nem megfelelő táplálás és a mozgáshiány következménye, amelyet megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal és napi, rendszeres mozgatással megelőzhetünk. Gyakori tévhit mind a macskákkal, mind a kutyusokkal kapcsolatban, hogy az ivartalanítás elhízáshoz vezethet.

Az igazság az, hogy az ivartalanított állatok napi energiaigénye alacsonyabb ivaros társaikhoz viszonyítva, a mozgásigényük azonban változatlan, így az elhízást nem az ivartalanítás ténye, hanem a továbbra is változatlan energiatartalmú táplálékbevitel és a kényelmesebb életmód okozza, azaz kis odafigyeléssel megelőzhető. Korábbi cikkünkből bővebb információkat olvashattok az ivartalanítással kapcsolatos tévhitekről.

Szarvasmarha

A szarvasmarhák etetése függ a tartási céljuktól. A marhák túletetésének súlyos gazdasági és egészségügyi következményei lehetnek. A tejtermelő teheneknél kiemelten fontos a megfelelő kondíció, ellenkező esetben felborulhat az állat szénhidrát- és zsíranyagcseréje, anyagforgalmi betegségek alakulhatnak ki. A túl alacsony vagy túl nagy testsúly szaporodásbiológiai zavarokhoz is vezethet.

Az ilyen nagy értékű állatoknál rendkívül fontos a takarmánybevitel pontos megtervezése, figyelembe véve az állat korát, fajtáját, hasznosítási irányát, az esetleges vemhességet és még számos egyéb tényezőt. Gondos tervezéssel, számolással külön-külön ügyelni kell az egyes tápanyagok (fehérje, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag stb.) megfelelő mennyiségére és arányára, a szálas és abraktakarmányok arányára, szabadon, rideg tartás esetén pedig a megfelelő takarmánykiegészítésre.

 

Cikkek ebben a kategóriában

Hideg elleni védelem kutyáknak (télen)

Strbik Dorina

Franciaországban betiltották a kakascsibék leölését

ml

Nyuszitoalett és más érdekességek

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató