Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Tippek a szájkosár kiválasztásához és használatához

Bizonyos helyeken, bizonyos szituációkban elkerülhetetlen, hogy kutyánkra szájkosarat adjunk. Manapság számos szájkosárfajta közül lehet választani. A szájkosárvásárlásnál érdemes azt is belekalkulálni, hogy nyáron, a kánikulában is használható legyen anélkül, hogy a kutyánk szenvedne a hőségtől.

Áttekintés

Nagyobb testű kutyáknál praktikus lehet a fűzött bőr vagy műanyag szájkosár. Ha megfelelő méretű, kutyánk enyhén ki tudja nyitni a száját, hogy lihegjen.

Megfelelő méretű bőr szájkosár

A hőségben kerüljük a szoros szájszíjakat, textil szájkosarakat! Kutyánk a felesleges hő nagy részétől a lihegés útján szabadul meg. Ez utóbbi szájkosárfajtákat inkább az állatorvosi rendelők használják, a biztonságos vizsgálat érdekében, és kizárólag rövid időre.

Ebben a textil szájfogóban a kutya nem tud megfelelően lihegni, a hőleadása akadályozott

A rövid, „nyomott” orrú kedvencek számára léteznek már speciálisan kialakított szájkosarak. Náluk különösen fontos az akadálymentes levegővétel és a lihegés biztosítása, hiszen ezek a fajták gyakran veleszületett egészségügyi problémákkal küzdenek.

A rövid orrú, lapos arckoponyájú (brachicephal) kutyáknak speciális szájkosár való

Találkozhatnak a gazdák viccesen kialakított (kacsacsőr alakú) szájkosarakkal. Viselésükkor gyakran teljesen fedett az orr is, és bár nagyon jópofának tűnnek, az állatunk alig kap levegőt bennük. Ezeket a szájkosarakat a felelős gazdáknak nem ajánljuk.

Tanácsok vásárláshoz

Mielőtt nekilátunk a vásárlásnak, mérjük meg kedvencünk orrának hosszát, az orr elejének magasságát és az orr kerületét! Ha kutyabarát üzletbe megyünk, bátran vigyük magunkkal ebünket is, hiszen a leginkább célravezető megoldás, ha a felpróbálását követően vesszük meg a szájkosarat.

Ne feledjétek!

Közforgalmú közlekedési eszközön kötelező a szájkosár és a póráz használata, ellenkező esetben a kutyát vezető személy szabálysértést követ el. További részletek a póráz és a szájkosár használatáról, a kutya tartásának szabályairól a Kutyakötelesség című kiadványunkban olvashatók.

Tudtad?

Léteznek lovak számára is szájkosarak, melyek megakadályozzák a takarmányfelvételt. Ezeket általában egészségügyi okok vagy veszélyhelyzet elkerülése miatt, állatorvosi utasításra szokták a lovakra helyezni, például kólikás állatok esetében.

Nézd meg videónkat is az alábbi képre kattintva!

Köszönjük, Csoki!

Cikkek ebben a kategóriában

Ha allergiás vagyok a macskaszőrre, akkor más állatok szőrére is allergiás lehetek?

ml

Napégés kutyáknál – Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!

PozsgaiReka

Alapengedelmességi gyakorlatok

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató