Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Így válassz nyakörvet!

Vajon hány nyakörv keresi rendes vagy rendetlen gazdáját? Gyakran előfordul, hogy állataink elveszítik a nyakörvüket. Vannak olyan állatok, akiknek nem okoz problémát a nyakörv viselete , de sok kis kedvenc – mivel hiányzik a megfelelő hozzászoktatás – mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a zavaró tárgy lekerüljön róla.

Fontos, hogy társítsunk a nyakörv viselése mellé pozitív élményeket, egy jó kis játékot, sétát vagy jutalomfalatokat. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni a nyakörvhöz, a pórázhoz és a szállítódobozhoz való hozzászoktatást! Nyakörvválasztásnál a cicák esetében gondoljunk arra is, kinti vagy benti cicánk van-e, és merre szokott csatangolni. A nyakörv könnyen beleakadhat a kerítés kiálló részeibe vagy a fák ágaiba. A jó minőségű kullancs- vagy bolhairtó nyakörvek több hónapon keresztül hatékonyak és sajnos nem két fillérbe kerülnek, ezért elvesztésük nagyon kellemetlen lehet.

Milyen nyakörvet válasszunk?

Érdemes kutyánk, cicánk nyakkerületét megmérni és aztán ennek megfelelően választani méretet a boltokban. Nagyon fontos, hogy pontosan állítsuk be a nyakörv méretét! Ne legyen túl szoros, de túl laza sem, nehogy az állat könnyen kibújhasson belőle. A nyakörv és a kutya nyaka között kétujjnyi hely maradjon.

A nyakörv szorosságát érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni. Kölykök esetében állítható nyakörv vásárlását javasoljuk a nagyon gyors növekedés miatt. Hosszú szőrű állatoknál a nyakörv mozgása miatt összegubancolódhat a szőr és egybe tapadhat, filcesedhet. Az ápolatlan szőr alatt bőrirritáció is kialakulhat. Fordítsunk energiát kedvencünk szőrének a kifésülésére, ápolására! Nyakörv helyett alternatívaként választhatunk különféle hámokat is. A boltokban találkozhatunk különleges fényvisszaverő vagy világítós nyakörvekkel, de modern nyomkövető nyakörvekkel is.

A gyógyszeres nyakörveket kesztyűben fogjuk meg, vagy jól mossuk meg a kezünket a használatuk után. Ha kedvencünk hajlamos elveszíteni a nyakörvét, használjuk a kullancs- és bolhairtó nyakörvek helyett cseppeket!

Figyelem! A kullancs- és a bolhanyakörveket ne felejtsük el fürdetés előtt levenni! Csak akkor tegyük vissza, ha állatunk szőre már száraz!

Cikkek ebben a kategóriában

A házityúk szuperképességei, avagy tartástechnológia állatvédelmi szemmel

ml

Így sikerült a tudatos gazdi tesztje

ml

Mandulagyulladás kutyáknál

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató