Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Vedd komolyan a kullancs elleni védekezést!

A legnagyobb jelentőségű, kullancs által terjesztett fertőző betegség a babeziózis, melyet egy vérélősködő egysejtű okoz. Kutyáról kutyára nem terjed. A kórokozó az embert nem képes megbetegíteni.

A kullancs nőstényei felismerhetőek világos tejeskávé színű potrohukról, azonban ha nem is emlékszünk arra, hogy ilyen kullancsot találtunk volna a kutyában, az a betegséget még nem zárja ki. Egyre gyakoribb ugyanis a betegség elhúzódó formája, ami nem tipikus tünetei miatt nehezen ismerhető fel. A betegséget sokszor csak hónapokkal a fertőződés után diagnosztizálják, így nehéz összekötni a kullancs jelenlétével. Ezért az állatorvosi laboratóriumok a vérvizsgálat során erre a betegségre is rutinszerűen szűrik az állatokat.

Dermacentor reticulatus kullancs

Két évtizeddel ezelőtt csak a Duna és a Balaton környékén fordult elő, mára azonban – az enyhe télnek és a csapadékos nyaraknak köszönhetően – az egész országban elterjedt. Akár a saját kertünkben vagy a közeli patak mentén, sőt arra is van példa, hogy a városban is előfordulhat fertőzött kullancs. Régebben a kullancsok aktivitásához igazodva csak tavasszal és ősszel fordult elő, mostanában azonban egyre gyakoribb a télen felfedezett idült forma is.

Figyeljünk a tünetekre!

Klasszikus formájában a babeziózis heveny lefolyású fertőző betegség, néhány nap lappangási idő után kialakuló lázas állapottal. Sokszor a láz, étvágytalanság, bágyadtság a legelső tünetek, melyeket a gazdi észlel. A kórokozó a vörösvérsejtek belsejében élősködve azok szétesését okozza. A kiszabaduló vérfesték a vesén keresztül ürül ki, de közben a vesében lerakódva néhány nap alatt heveny veseelégtelenséget okoz. Így tehát az életet veszélyeztető állapot alakulhat ki, ami akár intenzív ellátást is szükségessé tehet. Egyéb jellegzetes tünetei: vérszegénység, sárgaság. De a legfontosabb: láz esetén gondolni kell rá, és figyelni a kutya vizeletének színét. Sötétsárga, majd sötétbarna vizelet a betegségre jellemző tünetek. A betegség gyógyítható, de csak a korai stádiumban. Ezért minél hamarabb hívjuk az állatorvost! Életmentő injekcióra van szükség!

Használjunk nyakörvet a kullancs ellen!

A gyógyszer megelőzésre is használható, 1 hónapig hatásosan véd a fertőződés ellen, de nem célszerű erre alapozni a védekezést. Az injekciónak kellemetlen, szövetizgató hatása van. Hasznosabb egy jól működő kullancs elleni nyakörv vagy spot-on készítmény alkalmazása. Séta után a nyakörv ellenére is át kell vizsgálni a kutyát, mivel egyik parazitaellenes szer sem biztosít a kullancsok ellen 100%-os védelmet! A kullancs mielőbbi mechanikus eltávolítása a legbiztosabb védekezés. A kullancs szájszervének bőrbe szakadása nem növeli a fertőződés kockázatát, az rövid időn belül kilökődik a bőrből. Ettől nem kell félni. A babesiák elleni vakcinák hatásossága egyelőre kérdéses.

A Dermacentor reticulatus kullancs fotó forrása: Wikimedia

Cikkek ebben a kategóriában

Megóvni, akit szeretünk

ml

A kutyák alvása tükrözi a kapcsolatukat a gazdáikkal

Strbik Dorina

Állatvédelmi Piknikkel indul idén a közoktatási programsorozat

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató