Szabadagazdi
Meddig hat? Nem kutya! Szakértő szemmel

A Duna is antibiotikummal szennyezett

Az antibiotikum-rezisztencia kapcsán az utóbbi időszak egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó híre volt, hogy világszerte magas a folyók antibiotikum-szennyezettsége. Külföldi és magyar sajtóorgánumok is beszámoltak annak a kutatásnak az eredményéről, melyben 72 országban mérték fel több száz folyó tisztaságát. Az antibiotikum-szennyezettség mértéke a vizek 65 százalékánál bőven túlhaladta a „megengedett” értéket. A vizsgált folyók közül a Dunát találták a legszennyezettebbnek.

A hír alapján bebizonyosodott, hogy veszélyes mennyiségű antibiotikum került a természetbe.

A környezetbe jutó antibiotikumok komoly hatással lehetnek a baktériumok ellenálló képességére és hosszú távon hatalmas kihívást jelenthetnek az egészségügy számára. Az antibiotikumok az emberi és állati ürülékkel szennyezett talajjal, a szennyvíztelepekről és gyógyszergyárakból jutnak be a folyókba.
A 2019-es tanulmányról ide kattintva olvashat többet.

Kép forrása: 

Ervín Pospíšil, Uherský Brod, Czech republic, Mária Valéria´s bridge, CC BY-SA 3.0 

Cikkek ebben a kategóriában

Hányféle segítőkutyát ismersz?

ml

Hogyan fürdessem kutyámat a szabadban?

ml

Féregtelenítés: évente kétszer is ajánlatos

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató