Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Aktuális: a kutyák szopornyica okozta fertőző betegsége

 

A szopornyica a kutyák hevenyen lezajló, lázas betegsége, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri, ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg. A betegség emberre nem veszélyes.

Manapság a széles körű vakcinázásnak köszönhetően egyre ritkábban, inkább csak menhelyi, talált, illetve nem kellőképpen oltott állatoknál fordul elő a betegség. Az utóbbi hetekben azonban több online csatornán is felmerült a magyar gazdik körében egy úgynevezett „új szopornyica” fertőzés témája. Emellett a menhelyi kutyák körében jelentkező megbetegedésekről is írnak e fórumokon.

Mik a vizsgálati tapasztalatok?

A Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumában az alábbiak szerint alakultak a mintaszámok az elmúlt években:
• 2015-ben 7 kutya mintájából 2 lett pozitív,
• 2016-ban 4 kutya mintájából 1 lett pozitív,
• 2017-ben 26 kutya mintájából 5 lett pozitív, míg
• 2018. január elsejétől mostanáig 18 kutya mintájából 2 állat vizsgálata vezetett pozitív eredményre.

Fontos azonban, hogy a szopornyica nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá vont állatbetegségek közé. Azaz az állattartók nem kötelesek jelezni az állategészségügyi hatóság felé, ha kutyájuk a szopornyica tüneteit mutatja. Mintát pedig magánlaboratóriumokba is lehet küldeni.

Mi a helyzet a vakcinákkal?

A szopornyicával szembeni harc nem a kezelésnél, hanem a megelőzésnél kezdődik. Magyarországon jelenleg 27 olyan oltóanyag van forgalomban, amely kutyák szopornyica elleni immunizálására használható. (Valójában ez nem jelent ennyi féle oltóanyagot, hiszen a vakcinák mindegyike különböző kombinációk formájában tartalmazza a szopornyica komponenst. Hét különböző gyártó vakcinája érhető el a piacon.)

A használati utasításnak megfelelően a kölyökkutyákat 6-10 hetes kor között, általában kétszeri oltással kell alapimmunizálásban részesíteni, majd a felnőtt állatokat 1-3 évente rendszeresen újra kell oltani.
Az engedélyezési eljárás során a Nébih laboratóriumában valamennyi oltóanyagot tesztelik a szakemberek, hogy megfelelnek-e az Európai Gyógyszerkönyv követelményeinek, illetve a törzskönyvi dokumentációban leírt paramétereknek. Az engedélyezett vakcinák Magyarországon forgalomba kerülő valamennyi gyártási tételét, így a szopornyica vakcinákat is bejelentik a Nébih-be és azok gyártási dokumentumait ellenőrzi a hatóság. Emellett a szakemberek rendszeres szúrópróbaszerű laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek a forgalomból vett minták ellenőrzésével. 2017-ben hat, 2018-ban két oltóanyag szopornyica komponensét vizsgálták, az eredmények megfelelőek voltak.

A Nébih-hez március elején érkezett egy hatáselmaradás bejelentés szopornyica vakcinával kapcsolatban, amely valószínűleg nem független az online felületeken megjelent esetektől. Egy menhelyen tartott, többször oltott 13 éves kutya betegedett meg szopornyicában. Az eset kivizsgálása folyamatban van, annak tapasztalatairól beszámolunk majd.

A szopornyicáról további információk olvashatóak a Nébih alábbi cikkében:
A kutyák szopornyica okozta fertőző betegsége

Arról pedig, hogy milyen betegségekkel szemben kötelező és ajánlott védeni kedvenceinket, itt írtunk részletesebben.

Cikkek ebben a kategóriában

Házőrző házi lúd

ml

Dehidratált a kutyád? Így tudhatod meg egyszerűen!

Strbik Dorina

Nyuszitoalett és más érdekességek

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató