Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Veszettségmentesen 2030-ra!

2018-ban indult el az a nemzetközi program, melynek célja, hogy megszűnjön a kutyák által terjesztett veszettség. A „Zéró 30-ig” (Zero by 30) elnevezésű programot 4 szervezet hozta létre közösen: az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) és a Veszettség Elleni Küzdelem Globális Szövetsége (GARC).

A betegség jellemzően a fejlődő országokban okozza a legnagyobb gondot. Az emberi megbetegedések 99%-a származik a kutyáktól. Az emberek fertőződése többnyire harapás vagy karmolás révén, általában nyállal történik. A betegség oltással megelőzhető lenne, mégis évente csaknem 59 000 ember hal meg veszettségtől.

A program célja, hogy közös összefogással, oktatással, szemléletformálással, a kutyák veszettség elleni oltásával és az egészségügyi ellátáshoz, a gyógyszerekhez és az oltásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével teljesen megszűnjön ez a betegség.

A fenti fotón egy guatemalai kislány látható egy kutyával. Guatemala a Zero by 30 program adatai szerint járványszinten fertőzött terület volt 2016-ban. A fotó forrása: Pixabay

Angol nyelvű videó és részletes tájékoztató anyagok a programról:

OIE Rabies Vaccine Bank

Zero by 30 – The Global Strategic Plan

Zero by 30 – The Global Strategic Plan (kivonat)

Cikkek ebben a kategóriában

Elzárják-e az erdőket a kirándulók elől az ASP miatt?

ml

Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói

Strbik Dorina

Segítsük a méhek életét!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató