Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Nem kutya!
  • Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?
Nem kutya! Szakértő szemmel

Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?

A magyar jogszabályok minden fertőző állatbetegségre vonatkozóan egyértelműen meghatározzák, hogy az adott betegség esetén mi a kötelező eljárás az élelmiszertermelő állatokkal, a belőlük előállított termékekkel. Az olyan nagy gazdasági kárral fenyegető, egy adott állatfajra nagy veszélyt jelentő megbetegedések esetén, mint amilyen például az afrikai sertéspestis (ASP), a jogszabályok az állományok leöléssel végrehajtott mielőbbi felszámolását írják elő. Ez akkor is így van, ha a megbetegedést okozó kórokozó az emberre nem veszélyes. Ennek járványvédelmi és élelmiszerhigiéniai okai is vannak.

A fertőzés veszélye

A fertőzött, még élő állatok nagy mennyiségben ürítik a vírust. Emiatt újabb és újabb állatokat fertőzhetnek meg, mozgatásukkal, vágóhídra szállításukkal nagy kockázatot jelentenek a közelben lévő fogékony állatokra. Emellett ragályfogó tárgyakkal is (ruházat, gépek, eszközök stb.) átvihető a betegség egy másik állatállományba. Fertőzött állatok húsából készült, nem hőkezelt termékek nagyon nagy távolságra terjeszthetik a betegséget, ez pedig nagy kockázatot jelent.

A betegséget okozó vírus erősen fertőző és nagy ellenálló képességű. Mit is jelent a nagy ellenálló képesség? Sózott/szárított húskészítményekben 140 napig, pármai sonkában 400 napig, csontvelőben 7-9 hónapig, talajban 100-200 napig, vízben 70 -120 napig, fagyasztott húsban évekig fertőzőképes marad az ASP vírusa.

Virémia

A fertőzött vagy fertőzöttségre gyanús, illetve beteg állat lázas, a vírus mindenhol jelen van a szervezetében (virémia). A betegség vérzéses, gyulladásos elváltozásokat okoz, és az ilyen állatból nyert hús, egyéb termék emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót, sertést tilos feldolgozni! A beteg és a betegségre gyanús sertéseket élelmiszer-feldolgozás céljára tilos levágni, azokat le kell ölni és meg kell semmisíteni. A beteg állatok húsa nem kerülhet forgalomba, azt állatifehérje-feldolgozóban ártalmatlanítják.

A Magyarországon nevelt, engedélyezett, vágóhídon levágott sertéseket vágás előtt és után minden esetben állatorvosi vizsgálatnak vetik alá, a belőlük származó sertéshús és az abból készült termékek is biztonsággal fogyaszthatóak.

Cikkek ebben a kategóriában

A cica sétáltatása

PozsgaiReka

A kutyatartás felelősség

ml

„Jaj, de okos!”

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató