Szabadagazdi
Szakértő szemmel

Termékteszt: nem bolhányi hiba

29 különböző, többféle hatóanyag-tartalmú macska spot-ont vizsgált 2017 őszén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta csapata. Állatgyógyászati termékekről lévén szó, a legfontosabb kérdés az volt, hogy valóban tartalmazzák-e a megfelelő mennyiségű hatóanyagot, ami megvédi kedvencünket a külső élősködőktől. Ezúttal sajnos problémás termékkel is találkoztak.

A macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatok közül 23-at hazai kiskereskedelemben vettek hatósági mintaként, 6 terméket pedig hazai és külföldi internetes oldalról rendeltek.

A spot-on közkedvelt gyógyszerforma

A spot-on készítmények mellett egyéb gyógyszerformák is rendelkezésre állnak a külső élősködők távoltartására és elpusztítására. Ezek közül kell kiválasztani az állat egyéniségéhez és a család életviteléhez leginkább illőt. A spot-on egy közkedvelt gyógyszerforma, az állat bőrére csepegtetendő, pipettás kiszerelésű oldat. A gerincvonal mentén a lapockák közötti területen szoktuk alkalmazni, annak érdekében, hogy a kezelt állat lehetőleg ne tudja lenyalni magáról.

A hatékonyság a bolhák ellen általában 4 hét, azaz egyetlen kezelés 4 hétig képes megelőzni az újrafertőződést. A kezelés idején már az állaton lévő bolhák 24 órán belül elpusztulnak. A kullancsok elleni hatékonyság nem alakul ki olyan gyorsan, mint a bolhák elleni, és rövidebb idejű, többnyire csak 1-2 hétig tart. Van viszont olyan készítmény is, amelynek a hatékonysága bolhák és kullancsok ellen is 12 hét.

A spot-on készítmények többnyire külső élősködők elleni hatóanyagot vagy hatóanyagokat tartalmaznak, egyes esetekben féreghajtó hatású hatóanyagokkal kombinálva. Ezek a készítmények elsődlegesen kezelésre szolgálnak. Csak abban az esetben érdemes megelőzésre alkalmazni, ha az állat folyamatosan ki van téve a fertőzés veszélyének.

Laboratóriumban az oldatok

Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, ami miatt a Nébih megtette a szükséges intézkedéseket.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező 6 spot-on közül pedig ezúttal valamennyi tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ennek ellenére ezen készítmények használata kockázatot jelent, hiszen nem tudhatjuk, van-e esetleg bennük a ráírtakon kívül más egyéb ható- vagy segédanyag is, és hogy az alkalmazás során milyen nem kívánatos hatások jelentkezhetnek. Magyar nyelvű termékismertető és címke hiányában nem biztos, hogy meg tudjuk fejteni, egyáltalán hogyan kell őket adagolni.

Miért fontos, hogy csak engedélyezett terméket vásároljunk?

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel macskáink velünk egy térben élnek, a rajtuk alkalmazott készítmény, azok hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

Érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ Nébih ÁTI (100 ml] (Hivatkozási névként a Nébih ÁTI helyett még az EU vagy ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

 

Miért jelent veszélyt házi kedvenceinkre, ha valaki olyan spot-ont vásárol, amelynek a csomagolásán ez a szám nem található meg?

Akkor ugyanis a vásárló lemond arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Probléma esetén, például allergiás reakció fellépésekor hiába fordul az ijedt állattartó és a segíteni akaró állatorvos a hatósághoz. Ha nem áll rendelkezésére pontos információ a termékről, akkor a hatóság sem tud segíteni oly mértékben, mint egy engedélyezett és mellékhatásairól ismert termék esetében.

A macska spot-onok rangsora

A teszten „indult” 29 termék közül végül összesen 17 kapott helyet a Szupermenta rangsorában. 12 spot-ont kellett kizárni, hatot a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt, további hat internetes terméket pedig azért, mert nem engedélyezett készítmények.

Valamennyi engedélyezett rácsepegtető oldat, amely átment a laboratóriumi vizsgán, a kedveltségi rangsorban is helyet kapott. Valójában az a termék, amely engedéllyel rendelkezik és hatóanyag-tartalma megfelel, lényegében már maximális osztályzatot érdemel. Terméktesztről lévén szó, különböző laikus vásárlói szempontok alapján a pontozók mégis felállították a macska spot-onok rangsorát. Az értékelés kiterjedt a dobozon feltüntetett információra, a használati utasításra, a fizikai jellemzőkre, illetve a termékek illatára.

 

A dobozon feltüntetett információ megfelelő, ha az magyarul és könnyedén olvasható, érthető, valamint a piktogramok minősége is kielégítő. A használati utasítás szempontjából fontos, hogy a csomagoláson szerepeljen az engedélyszám, lejárati idő, tárolási előírások, célállatfaj, javallat, adagolás és alkalmazási mód, hatástartam megléte, ellenjavallatok, mellékhatások, figyelmeztetések és tárolási előírások minősége is. A készítmény akkor megfelelő, ha könnyen felbontható, jó minőségű a csomagolása és könnyű a használata. Kellemes illata szintén előny lehet a vásárló szempontjából.

A végeredmény

A laikus és szakértő tesztelők összesített pontszámai alapján első lett a Vectra Felis elnevezésű készítmény. Másodikként végzett az Advocate rácsepegtető oldat, harmadikként pedig az Effipro Duo termék zárt.

 

A részletes eredmények és a teljes sorrend megtalálható az erről a linkről letölthető táblázatunkban.
További terméktesztek olvashatók a Szupermenta honlapon.

 

Cikkek ebben a kategóriában

Így előzd meg kedvenced talpfekélyét!

ml

Egy új kutatás szerint felismerik barátaik hangját a vízilovak

Strbik Dorina

Vedd komolyan a kullancs elleni védekezést!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató