Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű Szakértő szemmel

Honnan tudhatod, mennyi tápot kell adnod kutyádnak? A mérőpoháron túl is van segítség

A kutyák egészségének megőrzésének egyik legkiválóbb módja, ha megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű eledellel eteted őket. Fontos tudni, hogy ha túl sokat, vagy éppen túl kevés ételt adsz, akkor annak akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Hiszen mind az alultápláltság, mind az elhízás jelentős problémákat tudnak okozni.

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy milyen mennyiségű étel ideális kutyád számára. Ha megfelelő mennyiségű és minőségi kutyaeledelt adsz neki, általános egészségi állapota és közérzete is javulhat. Ehhez viszont tudnod kell, mennyi tápanyag szükséges számára ahhoz, hogy a lehető legjobb formában legyen.

Miért számít a megfelelő mennyiség?
Ha túl kevés ételt adsz kutyádnak, akkor tápanyaghiányban szenvedhet, ami alultápláltsághoz vezethet. Ha ezzel ellentétben túl sokat adsz enni neki, akkor az előbb-utóbb elhízást eredményez. A kóros túlsúly pedig olyan egészségügyi gondokat idézhet elő, mint a mozgásszervi problémák vagy keresztszalag-szakadások.

Az alábbi tünetek mind arra utalnak, hogy nem egészségesen eszik kedvenced, és a szervezete már jelzi, hogy probléma van:

pangásos szívelégtelenség
nehéz légzés
Cushing-kór
bőrbetegségek
A rák bizonyos típusai
Rövidebb élettartam
csökkent életminőség
kóros fogyás
jelentős súlygyarapodás

Hogyan találd meg kutyád számára a megfelelő mennyiségű eledelt?
Az étkezés megfelelő mennyisége több szemponttól is függ. Az étel típusától, hiszen mindegyik tápanyag más mennyiséget ír elő. Az étkezések számától és kutyád súlyától, illetve anyagcseréjének sebességétől is jelentős mértékben függ az, hogy mennyi táplálékra van szüksége. Továbbá az életkor is meghatározó tényező, hiszen egy kölyökkutyának teljesen más az igénye, mint egy idősebb állatnak.

Honnan tudhatod, hogy mennyi eledelt adj?
Nézd át alaposan a kutyaeledel címkéjén található etetési útmutatót. Általában táblázatként jelenítik meg ezeket a csomagolás hátulján. Hacsak nincs másképpen jelezve, akkor a feltüntetett mennyiségek azt adják meg, amit kutyád számára 24 órás időszakra elosztva ajánlanak. A legtöbb felnőtt ebnek naponta kétszer kell étkeznie – bár vannak, akik szerint az időszakos böjt vagy a napi egyszeri étkezés sem árt. A kölyköknek gyakran három, vagy több etetésre van szükségük, ezért a táblázatban szereplő mennyiséget el kell osztanod az általad kívánt étkezések számával. Szintén jó módszer lehet a kalóriatáblázatok használata. Az olyan kalkulátorok is hasznosak, amelyek kiszámolják, hogy az eb testsúlyának, méretének és életkorának függvényében mennyi táplálékra van szükség. Ezeket főleg akkor használd, ha te főzöl kedvencedre!

Vezess nyilvántartást kutyád súlyváltozásáról!
Érdemes 2-4 hetente ellenőrizned kutyád súlyát. Mérd le és vezess naplót az eredményekről. Ha kedvenced nem megfelelően változik, esetleg túlzottan sokat hízik vagy éppen fogyott, akkor állítsd be az adagokat helyesen. Mindenképpen beszéld meg ezeket a változásokat állatorvosoddal, hogy megbizonyosodhass arról, nincsenek mögöttes egészségügyi problémák a súlyváltozás hátterében.

Mindig konzultálj állatorvossal, ha bármilyen kérdésed van kutyád egészségével vagy étrendjével kapcsolatban! Szakértő segítséggel pontosan meghatározhatod, hogy kedvenced sajátosságai alapján mennyi táplálékra van szüksége ahhoz, hogy maximálisan egészséges legyen.

Forrás: Az Én Kutyám – A felelős kutyagazdik portálja

Cikkek ebben a kategóriában

Veszélybe került a komondor

Strbik Dorina

Előzzük meg a hőgutát!

ml

A házityúk szuperképességei, avagy tartástechnológia állatvédelmi szemmel

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató