Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Alapengedelmességi gyakorlatok

A képzés elengedhetetlen eszköze annak, hogy kutyánkkal harmóniában tudjuk együtt élni. A jó módszerekkel folytatott képzés a kutyánkat szórakoztatja, az eb játszva és vidáman tanulja meg mindazt, amit tanítunk neki. Érdemes megfigyelni kutyánkat, ahogyan az oktatás hatására egyre nyitottabbá, befogadóbbá válik. Az első feladatok megtanulása általában lassabb, esetleg nehézkesebb, de ahogy egyre több feladatot ismer, a tanítási folyamatok felgyorsulnak, egyre könnyebben és gördülékenyebben mennek. A képzés több szempontból is előnyös: elmélyíti a kutya és a gazda kapcsolatát, új, sokrétű információhoz juthatunk kutyánkat illetően a képzés folyamán, illetve a képzés alatt a kutya kontroll alá kerül, ami nagyon fontos a mindennapok során.

Néhány évvel ezelőttig az általános kutyakiképzés a hagyományos, büntetésen és kényszeren alapuló, időnként jutalmazó módszer volt. A kutyát bizonyos cselekvésekre kényszerítő módszerek ideje azonban lejárt. Manapság a kiképzés alapja az, hogy (kényszerítés helyett) igyekszünk megérteni a kutya viselkedését, feltérképezzük a benne munkálkodó ösztönöket, és a kutya tulajdonságainak legjobban megfelelő irányt választjuk. Használjunk motivációs, pozitív megerősítésen alapuló nevelési módokat, így kutyánkat humánus módszerekkel vehetjük rá arra, hogy megtegye, amit szeretnénk.

Alapengedelmesség

Ahhoz, hogy kutyánkkal gond nélkül boldoguljunk a mindennapokban, elengedhetetlen, hogy néhány feladatot készségszinten tudjon. Mindenképpen tanítsuk meg neki a 6 alapengedelmességi feladatot (hozzám, ül, fekszik, ott maradsz, láb melletti követés, helyedre). Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint egy nagy halom jutalomfalatra: olyanra, amit kutyánk a legjobban szeret.

A képzést mindenképpen olyan helyen kezdjük, ahol kutyánkat kevés inger érheti, és biztonsággal elengedhetjük pórázról, nem szökik meg, és nem üti el semmi. Kutyánk lehetőség szerint legyen éhes: így még nagyobb örömmel fogadja a jutalomfalatokat. Általános szabály, hogy az egyes feladatok megtanításának kezdetén még bőven használjunk jutalomfalatot, majd ahogy a feladat végrehajtása egyre sikeresebb, fokozatosan csökkenthetjük a falatok számát, míg végül teljesen elhagyhatjuk. Soha ne gyakoroljunk unalomig: inkább naponta többször, 4-5 perceket foglalkozzunk a kutyával. Mindig sikeres feladattal zárjuk le a gyakorlást.

Kutyaiskola

Kezdő kutyatartóknak célszerű beiratkozniuk olyan kutyaiskolába, ahol kényszermentes motivációs módszerekkel oktatnak, és szakemberek segítenek a helyes útra terelni a kutyát. Ha erre nincs lehetőségük, próbálkozzanak bátran: ha rendszeresen foglalkoznak a kutyával, a siker valószínűleg nem marad el. A pozitív megerősítéses módszerek előnye, hogy már kölyökkorban is alkalmazhatók – de ne várjuk, hogy kiskutyánk ugyanolyan fegyelmezett lesz, mint egy felnőtt eb. A kutyanevelésben egy dolgot mindig tartsunk szem előtt: a kutya nem gép, hanem élőlény. Joga van hibázni, elrontani egy feladatot. Használjuk ki ezeket a helyzeteket: javítsuk ki a hibákat, erősítsük meg a helyes viselkedést.

A soron következő részekben a számtalan lehetséges változat közül, ahogyan megtaníthatjuk kutyánkat a 6 alapengedelmességi feladatra, csak egyet-egyet ismertetünk, melyek közös jellemzője, hogy pozitív megerősítéssel tanítanak.

Kapcsolódó cikkek

A behívás

Cikkek ebben a kategóriában

Ovádi Péter: Figyeljünk jobban állatainkra a hőségben!

PozsgaiReka

Emberre is veszélyes lehet a terjedő szemférgesség

ml

Alapengedelmességi gyakorlatok – Fekszik!

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató