Szabadagazdi
Kiemelt Nem kutya! Népszerű Szakértő szemmel

Megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve

Megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve; a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán által írt és a Cser Kiadó gondozásában megjelent hiánypótló kötet célja, hogy segítséget nyújtson a távcsöves madármegfigyelés iránt érdeklődőknek.

Az MME hétfői közleménye szerint a kemény táblás borítójú, A4-es méretű könyv egyebek mellett olyan alapismereteket tartalmaz, amelyek segítik a madártan iránt érdeklődőket a felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, valamint a települések madárvilágának megismerésében.

A kötet 176 oldal terjedelemben, 4 fejezetben és 64 alfejezetben, a szerző 358 saját fotójának segítségével mutatja be a különböző témákat. A kézikönyvet a madármegfigyelési alapismereteken túl, kedvcsinálóként, külföldi utakon készült fotókat és rövid leírásokat tartalmazó oldalak, oldalpárok is színesítik.

A könyv különlegessége, hogy a bemutatott fajokhoz digitális tartalomként a szerző közel hétszáz videója, és egy Ritka madarak megfigyelése itthon és külföldön című tematikus válogatás is kapcsolódik az MME YouTube-csatornáján, amelyet eddig közel 4 millió alkalommal néztek meg több mint 150 országból.

Mint a közleményben megjegyzik, Magyarországon is egyre népszerűbb időtöltés a madármegfigyelés, amely világviszonylatban emberek milliói számára jelent szabadidős programot. Az ablakból végzett madarászás után egyre többen szereznek be távcsövet, és viszik magukkal azt kirándulásokra, vagy szerveznek kimondottan madármegfigyelő kirándulós programokat. Ezt igazolja az MME szakmai segítségével néhány éve kidolgozott mobiltelefonos madárhatározó alkalmazás és a 2017-ben indult Kezdő madarász vagyok! című kétnapos képzés népszerűsége.

A kötetről további részletek a https://www.mme.hu/megjelent-a-madarmegfigyelok-kezikonyve-20220317 linken érhetőek el.

 

Fotó: Shutterstock

Forrás: MTI

Cikkek ebben a kategóriában

Őszi túrázás kutyával – erre figyelj!

PozsgaiReka

Találtam egy kutyát – azonnal örökbe fogadhatom?

ml

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató