Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói
Egyéb Nem kutya! Szakértő szemmel

Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói

Gólyafészek-tartókkal, hálózati átépítésekkel és innovatív madárvédelmi eszközökkel teszi biztonságosabbá a madarak számára energiahálózatát az E.ON Hungária Csoport. Az idén 34 helyen telepítettek új fészektartókat, így több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az energiacég eszközei.

Az E.ON a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) és a nemzeti parkok szakembereivel működik együtt a madárvédelmi beavatkozások kapcsán. Az újra Magyarországra érkező gólyákat több mint 2800 fészektartóval várják az E.ON dunántúli és pest megyei áramhálózatán – olvasható az E.ON Hungária Csoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az elmúlt hetekben az MME, a nemzeti parkok madárvédelmi szakértői és a vállalatcsoport szakemberei a gólyák érkezésére készültek. A visszatérő gólyák biztonságos fészkelését és költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartók segítik. Harmincnégy helyen telepített új eszközöket az energiacég, a meglévőket pedig ellenőrizték és ahol szükséges volt, cserélték.

Mint írják, ezekre a karbantartásokra azért van szükség minden év elején, mert a régebbi, akár több évtizedes gólyafészkek több mázsásra is nőhetnek, emiatt pedig veszélyessé válhatnak. Ilyen esetekben a madárvédelmi szakemberek az E.ON munkatársainak segítségével úgynevezett fészekkönnyítést végeznek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék. Ahol erre szükség volt, ott új, fonott fészekalapokat is elhelyeztek a madarak számára.

A közleményben kiemelik, hogy nemcsak az érkező gólyák, de a már itthon kikelt fiókák és a további nagytestű madarak védelmére is gondolnak az E.ON szakemberei és az idei évben is folytatják azokat a hálózatfejlesztéseket, amelyek a fészkek környezetében lévő hálózati elemek madárbaráttá alakítását szolgálják. Ilyen innovatív, madárbarát megoldás például a fejjel lefelé felszerelt oszlopkapcsolók alkalmazása. Az oszlopkapcsoló a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, új kialakítású változatán nincs olyan a madarak által elérhető pont, amely veszélyes lenne számukra.

Az idén a pontszerű beavatkozások mellett több nagyobb hálózati átalakításra is sor kerül a madarak védelmében. Sarród természetvédelmi területen Fertőújlak közelében, Kapuvár és Vitnyéd környékén, a Kapuvár-Hanság középfeszültségű gerincvezetéken több szakaszon, valamint a gyáli hulladéklerakó környezetében várhatóak madárvédelmi célú beavatkozások.

A közleményben kitérnek arra, hogy bizonyos esetekben a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások – a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatok kialakítása – nem nyújtanak kellő védelmet, így például Európa legnagyobb röpképes madara, a túzokok esetében sem. Számukra ugyanis az jelent veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, ezért védelmükben kizárólag a vezetékek föld alá vitele jelent teljes körű megoldást.

A vállalatcsoport túzokvédelmi programja keretében legutóbb a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén 27,7 kilométeres szakaszon szüntette még a légvezetékeket. Idén ez a munka újabb szakasszal folytatódik az E.ON-nál, tavasszal a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Mosonmagyaróvár térségében kezdik meg a földkábelek kialakítását a túzokok védelmében.

Fotó: Shutterstock

Forrás: MTI

Cikkek ebben a kategóriában

Hányféle segítőkutyát ismersz?

ml

Mítoszok nyomában

ml

Meglepte a szarkák egymást segítő, problémamegoldó viselkedése az ausztrál kutatókat

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató