Szabadagazdi
Egyéb Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Rendszeres állapotfelmérés fontossága a kutyáknál

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Az állatorvosi látogatások elősegítik, hogy kutyánk hosszú, egészséges és boldog életet élhessen. Az évente vagy félévente elvégzett vizsgálatok felfedhetnek olyan egészségügyi problémákat, melyeknek még nincsen tünete, éppen ezért szerepük kulcsfontosságú abban, hogy még sok-sok évet eltölthessünk kedvencünk társaságában.

A korai felismerésnek és beavatkozásnak hála a betegség kezdeti szakaszában megkezdhetik a kezelést, s ha szükséges, gyógyszerekkel vagy egyszerű életmódbeli változtatásokkal szinten tarthatják az állapotot. Állatorvosainktól hasznos tanácsokat kaphatunk a megelőzéssel kapcsolatban, valamint arról is, hogyan segítsünk kedvencünknek, hogy a lehető legegészségesebb életet élje.

Mi történik az állapotfelmérés során?

Első látásra úgy tűnhet, egy alapos simogatásban részesül kedvencünk, ahogy állatorvosunk áttapogatja testét, de a vizsgálat rengeteg információt szolgáltatnak számára. Lássuk, mi mindenre derülhet fény a fizikális vizsgálatból!

Fülek

A fülfertőzések sajnos kutyáknál és macskáknál is gyakoriak. Míg a cicáknál a fülrühesség kerül előtérbe, addig kutyáknál a bakteriális és élesztőgombás fertőzések a gyakoribban, bár e betegségek mindkét fajnál gondokat okozhatnak. Kezelés nélkül a fülfertőzés következtében az állat füleiben gyulladás alakul ki, ami rendkívül fájdalmas. A fül feldagadhat és megvastagodhat, ami jelentősen megnehezíti a fül tisztítását és kezelését. Az állatorvos azt is megnézi, van-e a kutya/macska fülében váladék, tumor vagy polip, melyet el kell távolítani.

Szemek

A szemproblémák különösen gyakran fordulnak elő a rövidorrú fajtáknál (pl. bulldog, mopsz, perzsamacska, stb.), de más fajtáknál és keverékeknél is kialakulhatnak. A rövidorrú kutyák és macskák esetében tipikus a szaruhártyafekély, amikor a kidülledő szemek felületét sérülés, karcolás éri. A schnauzereknél gyakori a szürkehályog, a cocker spánieleknél pedig szárazszem-szindróma jelentkezhet. Ha kedvencünknél glaukóma (zöldhályog) alakul ki, kezelés hiányában a megnövekedett szemnyomás komoly fájdalmat okoz számára; nemcsak a látását veszítheti el, de a beteg szem műtéti eltávolítása is szükségessé válhat. A könnyezés és csipásodás hátterében is számos ok állhat.

 

Száj és fogak

Fogainak állapota az állat egész testére kihatással van. Állatorvosunk meg fogja vizsgálni a kutya/macska száját, ajkait és fogait íngyulladás, ínysorvadás, fogkövesség, tumorok, kinövések nyomait kutatva. A fogak betegsége miatt bakteriális fertőzés alakulhat ki, mely a vérkeringéssel eljuthat a belső szervekbe, ahol súlyos károsodást okozhatnak. Többek között szívprobléma, vese- és májbetegség alakulhat ki.

Bőr és szőr

Száraz, viszkető bőr és szőrhullás számos egészségügyi problémát jelezhet, például allergia, bőrfertőzés, endokrin (hormonális) betegség, élősködők (bolhásság, rühesség, stb.), de hiányos táplálás is állhat a hátterében. Kedvencünk egészségi állapotáról rengeteg információt árulhat el bőrének és szőrzetének minősége.

Szív és tüdő

Idősebb korban fokozott a szívbetegség kialakulásának kockázata, de fiatal kutyáknál és macskáknál is jelentkezhetnek a szívritmust és a szívműködést érintő problémák. A legjobb, ha már az első tünetek észlelésekor megkezdik a kezelést, ám ezekre csak akkor derül fény, ha állatorvosunk alaposan meghallgatja a kisállat szívét és tüdejét. Gyanú esetén további diagnosztikai tesztekre lehet szükség. Nem ritka, hogy a szívbetegség sokáig felderítetlen marad, csupán annyi utal rá, hogy a kutya köhög és hamarabb elfárad mozgás közben. Ám egy beteg szív befolyásolja a tüdő működését is, ha folyadék gyülemlik fel benne, egyre nehezebbé válik a levegővétel, a mellkas felől ropogó hangokat is hallhatunk.

Alhas

Az alhas vizsgálata során oda nem illő szövetszaporulatok, kinövések, daganatok nyomait keresik. Tapintással az is felmérhető, normális-e a szervek mérete. Veseelégtelenségre utalhat például, ha a vesék megnagyobbodtak, a húgyhólyag keménysége krónikus húgyúti fertőzést vagy daganatot jelezhet, csakúgy, mint a megnagyobbodott lép.

Nemi szervek, végbél

A külső nemi szervek  áttekintése sem maradhat el. Szukáknál az emlők elváltozása betegségre utalhat, ivaros kanoknál a herék megnagyobbodása is kivizsgálandó; az is, ha a végbél vagy környéke eltér a normálistól.

Izmok, ízületek és csontok

A járás megváltozása, sántítás vagy izomvesztés legtöbbször kezelhető, ha idejekorán felismerik a baj okát. Idős korban szinte alig akad olyan kutya, cica, aki ne szenvedne az ízületi gyulladás valamely formájától. A merev ízületek állandó fájdalmat okoznak, ezért egyre kevesebbet mozog az állat, fokozatosan veszíti izomtömegéből. Egy másik gyakori váz-izomrendszeri probléma kutyáknál a keresztszalag-szakadás, mely főként a túlsúly, illetve a túlzásba vitt testmozgás, edzés miatt következik be. Csakúgy, mint az embereknél, ez igen komoly gondokat okozhat, ha későn derül rá fény vagy elmarad a megfelelő kezelés.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

 

 

Cikkek ebben a kategóriában

Házi készítésű méhecskehotelekkel segíthetjük a beporzó rovarokat

Strbik Dorina

5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!

PozsgaiReka

A leggyakoribb kutyabetegségek

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató