Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • Közeleg a tél, lassan feltölthetjük a madáretetőket – De hogyan?
Egyéb Kiemelt Népszerű

Közeleg a tél, lassan feltölthetjük a madáretetőket – De hogyan?

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

A madáretetés során a természet- és állatkedvelő emberek egyszerre gazdagodhatnak a madármegfigyelés örömével, mindeközben segíthetnek a madaraknak a tél átvészelésében. Azonban ahhoz, hogy a madarakat helyesen támogassuk, néhány egyszerű szabályt be kell tartanunk. Anyagunkból kiderül, mit érdemes tenni a helyes madáretetést érdekében, és mit kell mindenképpen elkerülni a jóllétük érdekében. Etetésre fel!

A Magyar Mezőgazdaság az alábbi pontokban foglalta össze a madáretetés helyes megoldásait és elkerülendő gyakorlatait.

A madáretetés során a természet- és állatkedvelő emberek egyszerre gazdagodhatnak a madármegfigyelés örömével, mindeközben segíthetnek a madaraknak a tél átvészelésében

1. Ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül!

A téli madáretetési időszak nagyjából december elejétől hozzávetőleg március második feléig tart. Ezért az etetőre látogató madarakat az első tartós fagyok beköszöntétől a fagyok megszűnéséig lássuk el élelemmel. Nagyon fontos, hogy a költési időszakban, a fiókák kikelése után ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat, és ez a pusztulásukat okozza.

2. Csak a megfelelő eleséggel etessünk!

A legolcsóbb megoldás, ha napraforgómaggal töltjük fel a madáretetőt. Ám a legtöbb kis testű madár nagyon kedveli a különböző magvakat. Hogy maradéktalanul kiszolgálhassuk az igényeiket, vásárolhatunk kész magkeverékeket is, ezek többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica keverékéből állnak. Az etetőre látogató madarak szívesen fogyasztják a cinkegolyót is, ebből olyan kiszerelésűt vásároljunk, amely nincs egyesével csomagolva, így megelőzhetjük, hogy az etetési szezon végére, a golyók hálóiból jelentős mennyiségű hulladék keletkezzen.

A golyókat hengeres vagy spirális cinkegolyó tartóban, a fák, bokrok magasabb ágaira lógassuk. A rigók és a meggyvágók szeretnek a talajon keresgélni, számukra, almagerezdeket, almacsutkákat is szórhatunk a földre, az alma egy részét a cserjék ágaira is szúrhatjuk. Kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük őket, mert megsavanyodik a begyükben, és ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén alkalmatlanok a madarak etetésére.

3. Tartsuk tisztán az etetőt!

Nem feledkezhetünk el az etető rendszeres takarításáról sem. A felhalmozódó maghéjak miatt gyakran úgy tűnik, hogy még elegendő eleség van az etetőben, ezért ellenőrizzük rendszeresen az etetőt, takarítsuk ki, és töltsük fel újra!

4. Ha tehetjük, alkalmazzunk többféle madáretető típust!

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek élelem után, míg mások az etetőn táplálkoznak. Többféle etetőtípus létezik, ezek közül a legegyszerűbb a talajetető, mely többnyire a kert, levelektől megtisztított része, ahol a földre szórjuk a madáreleséget.

Ha a tálcás etető kihelyezése mellett döntünk, akkor sem kell jelentős költségekkel számolnunk, megfelel erre a célra egy sekély faláda, vagy műanyag virágalátét is. Fontos, hogy gondoskodjunk a vízelvezetésről, oly módon, hogy néhány milliméter átmérőjű lyukat fúrunk az etető aljára.

Az ablak és ablakpárkány etetők jó megoldást jelentenek, azon madárbarátok számára is, akik nem rendelkeznek kerttel. Fontos, hogy megfelelően rögzítsük ezeket az etetőket!

Kerttulajdonosként gondolkodhatunk dúcetető kihelyezésében is, ennek az etető típusnak hatalmas előnye, hogy nagy mennyiségű eleséggel is feltölthetjük.

Népszerű típus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

5. A madáretetés mellett ne feledkezzünk el a madarak itatásáról se!

A madarak számára egész évben fontos, hogy tudjanak inni és időnként fürdőzni a vízben. Sok esetben a kihelyezett víz nagyobb vonzerőt jelent számukra, mint a madáreleség. Az itatás elkezdése, az etetésnél is egyszerűbb, mivel lényegében semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

 

 

Cikkek ebben a kategóriában

Tehén- és kecsketejjel tápláltak kubai halászok egy megmentett manátuszbébit

Strbik Dorina

Miért fontos, hogy a karom megfelelő hosszúságú legyen?

Az anyamacska kölykeit is rábízza a kutyára: így szoktathatod össze kétféle kedvencedet

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató