Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Kutyakozmetikai tippek

Kedvencünk csak akkor szorul fürdetésre, ha tényleg piszkos a bundája. A kozmetika ugyanakkor mit sem ér, ha megfeledkezünk a környezetéről: ilyenkor mossuk meg a játékait és pucoljuk ki a kosarát is.

A kutya fürdetése kaotikus körülményekhez vezethet, ezért meleg időben a legjobb, ha erre a szabadban kerül sor. Kedvencünket mindig langyos vízben fürdessük, hűvös időben pedig zárt, meleg helyen végezzük a mosdatást, különben megfázhat. Speciális kutyasampont, vagy olyan szert használjunk, amit az állatorvosunk javasol. A szárításhoz fajtától függően a törülköző mellett szükség lehet (alacsony fokozaton) hajszárítóra használatára is. A mosdatást mindig a nyaknál kezdjük, majd onnan haladjunk hátra és lefelé, a fejét hagyjuk legutoljára!

A rövid szőrű kutyák bundáját elég hetente egyszer kikefélni, a hosszú szőrűek hetente többszöri fésülésre szorulnak. Távolítsuk el a töredezett, összegubancolódott szőrt úgy, hogy a nyaktól indulunk a lábak felé haladva. Ha kedvencünk bundája vastag, akkor emelgessük fel a fedőszőrt, és kezdjük az alul meglapuló szőrzettel. Végezetül puha szálú kefével távolítsuk el a kihullott szőrt. Győződjünk meg arról, hogy nincsenek-e felületi sérülések, horzsolások, élősködők, dudorok vagy kiütések a bőrén. A téli időszakban a nyári szőrtakaró lecserélése miatt az állat sokat vakaródzik, dörgölődzik a berendezési tárgyakhoz, hogy az immár feleslegessé váló szőrcsomóktól megszabaduljon. A mindenfelé elhullatott szőrcsomóknak könnyen elejét vehetjük heti többszöri bundaápolással.

Cikkek ebben a kategóriában

Tartanád kikötve a legjobb barátodat?

ml

Így válassz nyakörvet!

ml

Radar naplója – visszatekintő

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató