Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

A csibék végleges otthonukba költöztek

Projektünkben 8 tyúktojás „sorsát” követhettétek végig élőben a keltetés indításától a csibék kikeléséig. Nyolc tojásból április 16-17-én hat kiscsibe kikelt és jó egészségnek örvendenek. Április 30-án végleges helyükre költöztek: egy klasszikus baromfiudvarba.

Élő csibekameránkat április 30-án lekapcsoltuk. A csibék (név szerint Csébih, Nokedli, Kukor Ica, Bolyhos, Pihe és Radiátor) elköltöztek végleges otthonukba 💓
Köszönjük, hogy néztétek az élő streamet, szurkoltatok a csibékért és velünk játszottatok!

Íme, a csibékről készült sztárfotó 2019. április 30-án

 

Pillanatkép költözés előtt

Kattints ide, és megnézheted szakértőink videóit!

Nézd meg a csibe kibújását a 6-os tojásból!
A keltetés krónikája

22. nap, április 18. – A költözés. Keltetőnkben immár 6 csibe csipog, lassanként megszárad a tollazatuk, és alkalmassá válnak arra, hogy a keltetőből, feltehetően ma délután “átköltözzenek” ideiglenes otthonukba. Terveink szerint jó pár napig még láthatjátok őket, hogyan gyarapodnak és fejlődnek.

A lenti képen a csibék ébredeznek 2019. április 18-án 6:47-kor

 

21. nap, április 17. – A kikelés. A megmaradt 7 tojásból 6 csibe kelt ki.

A mai nap szomorú híre, hogy a 4-es tojásból nem tudott kibújni a csibe. Kelésgyengesége miatt elpusztult. Ő sajnos nem volt elég erős az élethez. Miután a többiektől kivettük, infralámpa alá tettük és vártuk, hátha megerősödik. A segítség ellenére sem tudta legyőzni a kelésgyengeséget, így este 7 óra körül elpusztult.

8 tojásból összesen 6 kiscsibe kelt ki, és jó egészségnek örvendenek.

A tojások számát a nevekkel így párosítottuk:

1. Bolyhos (sárga magyar tyúk), 2. Csébih (sárga magyar tyúk), 3. Nokedli (erdélyi fekete kopasznyakú tyúk), 6. Kukor Ica (Wyandotte), 7. Pihe (fogolyszínű magyar tyúk) és 8. Radiátor (kendermagos magyar tyúk).

Kikelés óráról órára

Elsőként április 16-án, este 6-kor a 2. számú tojásból bújt elő kiscsibe, Csébih. Több százan nézték a kelését, nézőink aggódtak, mert egy ideig a hátán feküdt, odaragadt a bújtató rácshoz, nem sokkal később (9 körül) követte másodikként Nokedli, fekete erdélyi kopasznyakú fajtájú házi tyúk. Igazi hősként viselkedett és megfordította társát. Április 16-án este 10 órakor feltörte a 6-os tojását Kukor Ica, a kis Wyandotte, és egészen reggelig 3-an száradtak a keltetőben. Április 17-én reggel 9 óra után érkezett a negyedik csibe, az 1-es tojásból, aki szintén sárga magyar tyúk fajtához tartozik és Bolyhosnak hívják. 10:30 körül két tojásban is intenzív a mozgás és a héj törése. Ötödikként a 7-es tojás lakója érkezett közénk, Pihe. Majd utána kibújt a 8-as tojásból Radiátor is.

A csibék addig maradnak a keltetőben, amíg megszáradnak. Mint látjátok, a tojások héját eltávolítottuk a keltetőből. Egy összefoglaló kisvideó is készül azoknak, akik nem tudták végig követni a mozzanatokat.

2019. április 17., hajnali 1:49

 

20. nap, április 16. Megkezdődött a csibék kikelése! A 2. tojás már megrepedt délelőtt. Utána a 4. tojásban lakó csibe követte a példáját. Később, este 6-kor kibújt a 2. számú tojásból Csébih, az első sárga magyar tyúk. Később 9 tájban feltörte a 3. számú tojás héját Nokedli, az edélyi fekete kopasz nyakú tyúk, aki később segített Csébihnek a hátáról visszafordulni és talpra állni.

Tojásrepedésig így láthattátok a kamerán keresztül a tojásokat

19. nap, április 15. Vajon mikor reped meg az első tojás? Itt láthatjátok az utolsó lámpázást a csibék kikelése előtt. A tojásokat már kivettük a tojásbölcsőből, és elfektettük őket a keltetőrácson.

Az 1. számú tojás (a hozzánk legközelebb eső) már meg is mozdult! Kattints a videóra!

18. nap, április 14. Lassan a finisbe érünk. Ma zárul három tippelős játékunk a Facebook-on. Az élő streamben is ma adunk utoljára kvízkérdéseket, használd ki a lehetőséget! Hétfőn szakértőnk harmadszor is meglámpázza a tojásokat, és ezt követően már nem forgatjuk őket tovább (a gép nem forgatja). A tojásokat elfektetjük a keltető alján, és készülünk a csibék fogadására. A nevekre továbbra is várjuk szavazataitokat a Nébih Facebook oldalán!

17. nap, április 13. Ejtsünk szót ma arról, hogy pontosan milyen fajta tyúktojásokat keltetünk! Az 1. és 2. tojás sárga magyar tyúktól való. A 3. és 4-es tojásban fekete erdélyi kopasz nyakú tyúk csibéi fejlődnek. A 6. tojásban Wyandotten rejtőzik (ez Magyarországon nem elismert fajta). A 7-esből fogolyszínű magyar tyúk csibéjének kikelését várjuk, a 8-asban pedig kendermagos magyar tyúk csibéje rejtőzik. A Wyandotten kivételével a tojásokat a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központtól szereztük be.

16. nap, április 12. Ma szellőztetünk újra. A valóságshow főhősei egy kissé lehűlhetnek – mintegy 2 percig nyitva lesz az inkubátor teteje. A délelőtt folyamán ezt látjátok is az élő streamben. Nézzétek meg a szellőztetést ide kattintva! Apropó, főhősök: Te milyen nevet adnál a csibéknek?

15. nap, április 11. Elindult névadó játékunk a Nébih Facebook oldalán! A Túlélő tojások program mai szakértői videóját pedig kizárólag komoly érdeklődőknek ajánljuk. Kukkantsatok be az élő streambe, délután 2 óra tájban! Ha pedig lemaradtatok volna, ide kattintva megnézhetitek a naplózásról készült videónkat.

14. nap, április 10. A mai szakértői téma a szexálás – azaz, miként állapítják meg a kikelő csibe nemét. Vannak úgynevezett “autoszex” fajták is, de hogy mi is ez valójában, arról hallgassátok meg szakértőnket! A videót itt nézhetitek meg.

13. nap, április 9. A mai nap fénypontja: a második lámpázás. Szakértőnk megnézi, hogyan fejlődnek a csibék, és amit látott, nektek is megmutatjuk. Frissítés: mind a 7 csibe remekül van és fejlődik! A második lámpázásról szóló videó itt tekinthető meg.

12. nap, április 8. Szép hétfőt mindenkinek! 1-2 nap múlva újra átvilágítjuk a tojásokat, és megmutatjuk, hogyan fejlődnek benne a csibék. Délelőtt folytatódik a kvízjáték az élő streamben, és új szakértői témával is jelentkezünk kora délután. A kétszikű tojásokról itt nézheted vissza a videót.

11. nap, április 7. Már csak 10 nap van hátra a kelésig. Ma újra feltöltjük vízzel a keltetőt, hogy az elpárolgott nedvességet pótoljuk. Szakértőink eddig sok mindenről beszéltek – a kisvideókat itt nézheted vissza -, de azt még nem mondtuk el, hogy milyen fajta tyúkok csibéi növekednek a tojásokban. Hamarosan ezt is megmutatjuk!

10. nap, április 6. Elröppentek a napok, szinte félidőben járunk! A hétvége csendesnek ígérkezik, bár a tojásokban komoly munka folyik, amelynek eredményét pár nap elteltével Ti is megnézhetitek. A jövő hét elején ugyanis újra átvilágítjuk a tojásokat. Addig is, folytatódjon a nyereménykvíz szombaton és vasárnap az élő streamben!

9. nap, április 5. Témaváltozás! A kétszikű tojás (olyan tojás, melyben 2 sárgája van) helyett a frissességvizsgálatról lesz szó ma délután a YouTube streamben. Ma újra szellőztetést végeztünk, amelynek során levettük a tetőt az inkubátorról, így a tojások körüli levegő kissé visszahűlt. A tojó is elhagyja a fészkét időközönként, ezért a keltetőgépben kelő tojásoknak is hasonló körülményeket kell  megteremtenünk. A mai élő chates kvízkérdéseinkre éjfélig tippelhetsz a tulelo.tojasok@gmail.com címen.

8. nap, április 4. Hallottál már a kártojásról? A szakértői videóban megmutatjuk, milyen is egy kártojás. A YouTube csatornára azért is érdemes bekukkantani, mert április 14-ig naponta háromszor nyereménykvízzel jövünk az élő stream csevegésében, napi nyereményért! Játékszabályzatunk itt olvasható.

7. nap, április 3. Tegnap bőven akadt izgalom! Sajnáljuk, hogy az 5. számú tojásban megszakadt az embrió fejlődése, és el kellett tőle búcsúzni, kiesett a valóságshow-ból, azaz a keltetőből. A jó hír viszont az, hogy a megmaradt 7 tojásban szépen fejlődnek a kiscsibék. Tudtad, hogy a tyúkok kezdetben apróbbb tojásokat tojnak, és ahogy idősebbek lesznek, méretben egyre nagyobbak és nagyobb súlyúak lesznek a tojásaik? Délután erről és hasonló érdekességekről beszél szakértőnk az élő streamben. Ma folytatódik mindhárom tippelős játékunk a Facebook oldalunkon, ezúttal már nyereményekért:

A megmaradt 7 tojásból hány csibe kel ki a végén?
Hányas számú tojásból bújik ki a legelső csibe?
Hányas számú tojásból bújik ki utoljára a csibe?

6. nap, április 2. A mai eseményt izgatottan várjuk: a keltetés 6. napján következik a tojások lámpázása. Most kiderül, mely tojásokban indult meg a csibék fejlődése. De vajon mi lehet egy 6 napos tojásban? Elég, ha csak annyit mondunk, hogy már a 2-3. napon kialakul a kiscsibe szíve, és dobogni is kezd! Bizakodóak vagyunk, hogy sok csibénk lesz! Nézzétek vissza a tojáslámpázást! Ha felkészültél arra, hogy a nyugalom megzavarására is alkalmas képeket láthatsz, a következő linken megmutatjuk, mi történt az 5. tojással. Figyeljétek Facebook-oldalunkat és YouTube csatornánkat a további játékokért!

5. nap, április 1. Szavazz te is! Mire szolgál a fejlődő embrió számára a tojás sárgája? A mai napon a tojások fertőtlenítéséről és méréséről esik szó az élő streamben. A két videót itt megnézheted. A tippelős játékainkra Facebook-oldalunkon még április 1-jén, éjfélig szavazhatsz!

4. nap, március 31. Biztosan kíváncsiak vagytok rá, mi történik a tojás belsejében. Kedden sor kerül a lámpázásra, amelyből kiderül, hogy… No de ne szaladjunk ennyire előre! Lássuk, hogy ma milyen témát hozott a Nébih szakértője! Délután a tojások helyes tárolásáról beszél az élő streamben. Nézd meg itt a szakértői videót. A sikeres tojáskeltetéshez minden apró(nak tűnő) részletre figyelni kell. Addig is megtippelheted, hogy hányas számú tojásból kel ki legelsőnek a csibe!

3. nap, március 30. Tudtad, hogy a tojáshéj felületén tízezer apró pórus található? S azt is tudod, mire való? Szakértőnk ma bemutatja a tojás fő alkotórészeit az élő streamben. Videón ide kattintva nézheted vissza. Tedd próbára a tudásodat, és szavazz: szerinted mi tartja a tojásban középen a tojás sárgáját?

2. nap, március 29. A tojások már több mint 24 órája melegednek a gépkotlós szárnyai alatt. Mára is tartogatunk érdekességeket: szakértőnk délután az élő You Tube streamben arról beszél, hogy milyen tojást használhatunk keltetésre. (Ha lemaradnál róla, semmi baj, később videón is megnézheted a Túlélő tojások szekcióban.) Facebook oldalunkon eddig már százötvennél is többen írtak tippet arra a kérdésünkre, hogy vajon hány tojásból fog kikelni csibe. Tippelj te is április 1-jéig! Ezen a napon volt az első tojásszellőztetés is, amelynek rövid összefoglaló videóját a Facebook oldalunkon találjátok.

1. nap, március 28. Hajnali 3 órakor megkezdődik a keltetés. Az önműködő keltető berendezésben beállítjuk a szükséges hőfokot és a páratartalmat. A tojásokat a gép rendszeres időközönként forgatja. A Nébih szakértője a keltetés biológiai hátteréről oszt meg információkat, ami felvételről itt megtekinthető.

0. nap, március 27.A nyolc tojást délután behelyezzük a keltetőgépbe. A tojásokat előzetesen 1-től 8-ig megszámozzuk. Elindul az élő stream.

Háttérinformáció:

Március 28-án hajnali 3 órakor megkezdődött a tyúktojások keltetése, melynek folyamatát az érdeklődők napi 24 órában, élőben követhetik a Nébih You Tube csatornáján, illetve a Nébih népszerű kampányai közül a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! weboldalán.

A keltető berendezés önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, ugyanakkor minden nap sor kerül a tojások ellenőrzésére, időnkénti átvilágítására. A stream folyamán a Nébih szakemberei, állatorvosok, állattenyésztők számos hasznos információt osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról.

A keltetés ideje során kvízjátékokban és szavazásokban is részt vehetsz a Szabad a gazdi Facebook oldalán.

 

 

Cikkek ebben a kategóriában

Amerikában még mindig a labrador retriever a legnépszerűbb kutyafajta

Strbik Dorina

Milyen gyapjúfélék léteznek?

ml

Felnőtt és kölyök tengerimalac társítható egymással?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató