Szabadagazdi
Nem kutya! Szakértő szemmel

Szalonnavastagság és termékenység

Egy egyszerű, fájdalommentes szalonnavastagság-méréssel vagy kondícióbecsléssel meg lehet mondani, hogy azok a kocák, amelyektől már elválasztották a malacaikat, „milyen kondiban” vannak, menyire termékenyek.

A szalonna vastagsága egyrészt arra utal, hogy mennyire volt elégséges, jó minőségű a takarmányozás, de arra is lehet következtetni, hogy mennyi malacot ellik, és milyen kedvvel neveli majd őket.  Fontos, hogy a kocáknak legyenek tartalékai a szoptatási időszakra. Ugyanakkor nem érdemes túltáplálni a vemhes kocákat, mert később a szoptatás alatt, amikor rengeteg takarmányt kellene gyorsan elfogyasztaniuk, csökkenni fog az étvágyuk.

Mi az optimális?

Az optimális hátszalonna-vastagság elléskor 18-20 mm. A szoptatás alatti hátszalonna-veszteség ne haladja meg a 4-5 mm-t. Minél kisebb a veszteség, annál gyorsabban ivarzanak újra a kocák. 23 mm-es hátszalonna-vastagság felett már csökken a vemhes kocák takarmányfogyasztási kedve.

Hogyan mérik a szalonnavastagságot?

Mindig ugyanazon a helyen mérik a szalonnavastagságot, a sertések utolsó bordájánál, a hát középvonalától kb. 5,5 cm-re jobbra és balra a hátközepétől. A mérőfejet merőlegesen kell a bőrre helyezni. Az ultrahangos mérőeszköz nem olcsó. A gyakorlott gazdák ránézésre is meg tudják becsülni a szalonnavastagságot, de a becslések finomításához nem árt néha egy-egy gépi kontrollmérés.

Cikkek ebben a kategóriában

Útmutató kutyák örökbefogadásához

ml

Miért nem fogyasztható az afrikai sertéspestis betegség (vagy annak gyanúja) miatt leölt állatok húsa?

ml

Az akváriumi eszközök karbantartása

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató