Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Etetési higiénia – még egyszer

Pár nappal ezelőtti Facebook posztunk kapcsán többen kétkedésüknek adtak hangot a kedvenc etetőtáljának tisztán tartásának javasolt módjáról, gyakoriságáról. Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, a kutya, cica etetésével kapcsolatos higiéniát a saját általános higiéniánk részének tekinthetjük. Ha kíváncsi vagy, olvass tovább!
A kockázatok
Sok négylábú a lakásban él, egy légtérben a gazdival, a család apraja-nagyjával. A lakásban tartott kedvencek etetése gyakran a konyhában zajlik, oda tesszük ki a friss vizet, a tápot, és a tálak elmosogatása gyakorta a mosogatóban történik. Sterilitásra természetesen nincs szükség, de arra igen, hogy észszerű mértékben csökkentsük az esetleges fertőzések továbbadásának kockázatát személyes tereinkben, ahol az állatainkkal való érintkezés természetes és mindennapos. A kockázat csökkentésének része az is, hogy saját élelmiszereink és evéshez használt eszközeink nem érintkeznek állataink eszközeivel, vagy ha igen, törekszünk a tisztán tartásukra.
Fertőzhetjük egymást
Vannak ugyanis olyan fertőzések, amelyek emberről állatra és állatról emberre terjedhetnek. Ilyen például a
bélparaziták egy része által okozott betegség. Az emberekben is megtelepedő parazita kellemetlen, sőt veszélyes tünetek okozója lehet, főként kisgyermekeknél. A féregfertőzések megelőzését három módon javasolt megvalósítani. Egyrészt a kutyákat kötelezően és rendszeresen, megfelelő gyógyszerekkel kell féregteleníteni. Másrészt a köztigazdáktól kell megóvnunk kedvenceinket. Ezek leggyakrabban a bolhák és a mezei rágcsálók, de sok állatfaj nyers húsa és zsigerei is komoly veszélyforrást jelenthetnek. Harmadrészt a kutya és a vele kapcsolatban lévő személyek alapvető higiéniai szerepe szintén nem elhanyagolandó feltétele a féregmentes kutyatartásnak.
 
Zoonózisok
Az emberről állatra és állatról emberre terjedő betegségeket zoonózisnak hívjuk – ilyen például az említett férgesség, a giardiasis, a Salmonella baktériumok okozta fertőzések is, de az E. coli baktérium kutya és ember közti átadásáról is van dokumentált eset. Tudni kell azt is, hogy az antibiotikumoknak ellenálló úgynevezett rezisztens baktériumtörzsek túlnyomó többsége megtalálható mind állatokban, mind emberekben, ezért előfordulhat a nagy ellenállóképességű kórokozók fajok közötti átadása is.
 
A zoonózisokkal kapcsolatban részletes információkat, letölthető előadásokat találtok a Magyar Zoonózis Társaság honlapján: http://www.zoonozistarsasag.hu/index.php/koezlemenyek

Cikkek ebben a kategóriában

Ellenőrizzük kutyusunk bőrének állapotát!

ml

Szájkosár helyett gumicsont?

ml

Megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve

Strbik Dorina

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató