Szabadagazdi
Felelős gazdi Szakértő szemmel

Emberre is veszélyes lehet a terjedő szemférgesség

Az utóbbi időben az ország több területéről jelezték állatorvosok, hogy egyre gyakrabban tapasztalnak kedvtelésből tartott háziállatokban szemférgességet. Elsősorban kutyáknál, ritkábban macskáknál is előfordul a fertőzés. Érdemes és fontos védekezni a betegség ellen, mert emberre is átterjedhet (zoonózis)!

A szemférgességet az úgynevezett Thelazia callipaeda fonálféreg okozza. Ez egy 12-18 mm nagyságú, vékony, szürkés-fehér színű parazita, melynek terjesztője Európában a gyümölcslégy (Phortica variegata). A leggyakrabban úgy fertőződhet meg kedvencünk, hogy a légy rászáll a szemére, és iszik belőle, így a féreg is átjuthat állatunk szemére. A mozgó, szinte áttetsző férgek jellemzően a kötőhártya alatt és a szemfelszínen találhatók, és akár szabad szemmel is megfigyelhetők.

A betegség sok esetben alig észrevehető

Hetekig, hónapokig zavarhatják állatunkat a paraziták anélkül, hogy különösebb tüneteket észlelne a gazda.

A főbb tünetek közé tartoznak: kötőhártya-gyulladás, a szem könnyezése és váladékozása, piros duzzanat. Könnyű összetéveszteni bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladással.

Ha nem múlnak el a tünetek, mindenképpen vigyük el állatunkat orvoshoz! Az állatokból, amennyiben nyugodtak és megfelelően lehet őket rögzíteni, helyi érzéstelenítés után, mechanikusan, bódítás nélkül el lehet távolítani a Thelaziákat. Ezután szisztémás féreghajtó kezelés alkalmazásával megszüntethető a fertőzés.

Az orvos által javasolt/felírt rácsepegtetős oldattal vagy féreghajtó tabletta használatával védekezhetünk a betegség kialakulása ellen.

A komplikációk elkerülése érdekében a féreghajtás előtt szükség van a bőr- és a szívféreg-szűrésre is!

Cikkek ebben a kategóriában

Sétára fel – 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal

Így sikerült a tudatos gazdi tesztje

ml

Kinek buli a szilveszter?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató