Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Kiemelt
  • BETILTANÁNK A KUTYÁK, MACSKÁK ÉS MADARAK VADON BEFOGOTT EGYEDEINEK ÉRTÉKESÍTÉSÉT AZ ÁLLATVÁSÁROKON
Kiemelt Népszerű

BETILTANÁNK A KUTYÁK, MACSKÁK ÉS MADARAK VADON BEFOGOTT EGYEDEINEK ÉRTÉKESÍTÉSÉT AZ ÁLLATVÁSÁROKON

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az a tervezet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti.

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a szaporítók elleni határozott fellépés mindig a zászlóshajón volt, a 2021 végén módosított Büntető Törvénykönyv szerint immáron az állatkínzást elkövető illegális szaporítók akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak 2022 január 1-től.

„A civil szervezeteknek rengeteget köszönhetünk az állatvédelem területén, több évtizedes gyakorlati tapasztalataik, meglátásaik nagymértékben segítik a munkánkat. Természetesen a döntések, intézkedések előkészítése során is minden alkalommal egyeztetünk velük” – mondta Ovádi Péter kormánybiztos.

Kiemelte, hogy a mostani módosítást is a civil szervezetek kezdeményezték, majd a Nemzeti Állatvédelmi Tanács véleményének kikérését követően kezdődhetett meg a közös munka. Az állatvásárokon tapasztalt állategészségügyi körülmények kifogásolhatók voltak, valamint az árusok rendszerint nem tartották be a jogszabályokban meghatározott feltételeket, prevenciós intézkedéseket. Ezek a viszonyok kedveztek a szaporítóknak is, hiszen törzskönyv nélküli állatok kerültek eladásra.

A módosítás eredményeképpen a továbbiakban kutyát, házi macskát és madarak vadon befogott egyedeit állatvásárokon – ideértve állatbörzét és állatárverést is – nem lehetne majd árulni. A társadalmi egyeztetés november 28-ig tart, az észrevételeket a megadott határidőig várják.

Forrás: vehir.hu

Cikkek ebben a kategóriában

Kutya-macska barátság – Egy jó viszony kezdete

PozsgaiReka

Edzés kutyával – 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás

PozsgaiReka

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató