Szabadagazdi
Felelős gazdi Kiemelt Népszerű

Ovádi Péter: Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is. Ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter.

Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos szerint a tél beköszöntével egyre hidegebb idő érkezik, és ezzel együtt nő az állatokra nehezedő kihívások száma. Az állatok, különösen azok, melyek kint élnek, különleges figyelmet igényelnek a mínuszokban.

Forrás: Ovádi Péter Facebook

„A hideg időjárás számos veszélyt rejthet magában kedvenceinkre nézve, és ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy mindannyian tegyünk az állatok védelméért” – tette hozzá a kormánybiztos.

A hipotermiáról

„A hűvös levegő nagyfokú egészségügyi kockázat lehet az állatok számára” – hangsúlyozta dr. Koska Hedvig, állatorvos. A hipotermia (alacsony testhőmérséklet) és a fagyás (testrészek fagyás miatti károsodása) komoly veszélyt jelenthetnek, különösen a rövidebb szőrű vagy kisebb testű állatok esetében.

Forrás: kisalfold.hu

A szakértő szerint a hideg továbbá fokozhatja a meglévő egészségügyi problémákat, mint például az ízületi gyulladást. A hipotermia és a fagyás kockázata mellett a hideg időjárás növelheti a légúti betegségek előfordulását is, különösen zsúfolt körülmények között.

Fel kell készülni a fagyokra

Hűvös időben az állatok viselkedése is megváltozhat. Számos állat több időt tölt pihenéssel, kevesebb energiát használva. Ebben az időszakban fontos biztosítani a

MEGFELELŐ TÁPLÁLÉKOT ÉS A MENEDÉKET AZ ÁLLATOK SZÁMÁRA, HOGY FENNTARTHASSÁK TESTHŐMÉRSÉKLETÜKET ÉS ENERGIASZINTJÜKET.

Kiemelten fontos, hogy az állattartók megfelelő előkészületeket tegyenek a hideg időszak beköszöntével. Ez magában foglalja a megfelelő szigetelésű vagy fűtött menedékek biztosítását, valamint a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket, különös figyelemmel a hideg időszakban fokozottan érintett egészségügyi problémákra.

Különösen fontos a friss víz biztosítása

„Gondoskodjunk arról is, hogy folyamatosan hozzáférjenek a friss ivóvízhez” – teszi hozzá dr. Koska Hedvig. Meglátása szerint ez létfontosságú, mivel a 0 fok alatti hőmérsékletben a víz megfagyhat, ami

MEGAKADÁLYOZHATJA AZ ÁLLATOKAT A SZÜKSÉGES HIDRATÁCIÓ ELÉRÉSÉBEN.

„Bár sokan azt gondolják, hogy télen a külső élősködők eltűnnek, ez nem teljesen igaz” – emelte ki az állatorvos. Egyes élősködők, mint például a kullancsok, továbbra is aktívak maradhatnak enyhe téli időjárási körülmények között. Úgy véli, fontos, hogy rendszeresen alkalmazzunk megelőző kezeléseket, mint például a külső élősködők elleni szereket, hogy megóvjuk kedvenceinket a paraziták terjesztette fertőzésektől.

Nem szabad megfeledkezni a menhelyi állatokról sem

„A téli hónapok beköszöntével különös figyelmet kell fordítanunk a menhelyeken élő állatokra is” – hangsúlyozta a kormánybiztos. Ovádi Péter szerint a hidegben az állatok nagyobb energiát igényelnek a testhőmérsékletük fenntartásához, mely

KÜLÖNÖS KIHÍVÁST JELENTHET AZ ÁLLATMENHELYEKEN.

Meglátása szerint a közösségi összefogás kulcsfontosságú a civil állatvédő szervezetek és az általuk gondozott gazdátlan állatok megsegítésében.

„Mindenki segíthet, legyen szó anyagi támogatásról, önkéntes munkáról, vagy csak a társadalmi tudatosság növeléséről” – hangsúlyozza. Kiemeli, minden kis hozzájárulás számít, és

KÖZÖSEN SOKAT TEHETÜNK AZ ÁLLATOK JÓLLÉTÉÉRT A TÉLI HÓNAPOKBAN IS.

„Az állatok iránti megfelelő gondoskodás mindannyiunk felelőssége. A hideg hónapokban különösen fontos, hogy az állatok számára biztosítsunk megfelelő védelmet és támogatást” – fűzi hozzá Ovádi Péter.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

Cikkek ebben a kategóriában

A kutyák alvása tükrözi a kapcsolatukat a gazdáikkal

Strbik Dorina

Vissza a természetbe – Szabadon engedték a Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult gólyákat

PozsgaiReka

KEDVEZMÉNYES ÁRON UTAZHATNAK A KUTYÁK IS AZ ÚJ TARIFARENDSZERBEN

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató