Szabadagazdi
Kiemelt Népszerű

Így segíthetünk a kóbor macskáknak átvészelni a telet

Megye:
Település:
Facebook elérhetőség:

Itt a tél, egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák. A következő napokban az előrejelzések szerint napközben is csapadékos és hideg idő lesz, de főként éjszaka tartósan nulla fok alá csökken a hőmérséklet éjszakánként. Azt gondolhatjuk, hogy a kint élő, kóbor cicák alkalmazkodnak a zord időjárási körülményekhez, a MAVED macskavédői szerint azonban ez nem így van.

Kötelességünk segíteni a bajba jutott kóbor állatoknak

„Hiába képesek ezek az állatok téli bundát növeszteni még a nagy hideg beállta előtt, ez nem védi meg őket a fagyoktól. A házi macskák nem a vadonba, vagy az utcára valók” – hangsúlyozza közösségi oldalán a MAVED. Hozzáteszik, ahogy a nevük is mutatja, ők házi kedvencek, akik imádják a meleget és a biztonságot.

„Sok ezer éve szelídítettük meg őket, így az emberi gondoskodásra vannak utalva” – emelik ki. Meggyőződésük, hogy az, hogy több millióan kénytelenek gazdi és otthon nélkül élni, főként az ember hibája, így a mi feladatunk az is, hogy segítsünk nekik túlélni a téli időszakot.

Így segíthetünk a kóbor macskáknak a következő hónapokban akkor is, ha nem tudjuk befogadni őket:

  1. Készítsünk vízálló, szigetelt kuckót a ház tövébe, vagy a kertbe, ahol meghúzhatják magukat. Érdemes szalmával bélelni a cicaodút, mert az jobban tartja a hőt. Ebben a cikkünkben pontosan leírjuk, hogyan lehet ilyet barkácsolni.
  2. Rendszeresen tegyünk ki élelmet és vizet a kóborkáknak, hogy megfelelő zsírréteget szedhessenek magukra. Fontos, hogy sűrűn legyen cserélve az ivóvizük, mivel hamar jéggé fagyhat a tartós mínuszokban.
  3. Ebben az időszakban adhatunk immunerősítőt is a cicáknak, hogy ellenállóbbak legyenek a betegségekkel szemben.
  4. Hagyjuk nyitva a pincét vagy a fáskamra ablakát, hogy meghúzhassák magukat odabent.
  5. Ha eddig nem ivartalaníttattuk volna, és esetleg lenne ki- bejárós cicánk, már ne is tegyük meg ezt az enyhe időkig, hiszen könnyen megbetegedhet!
  6. A legfontosabb azonban, hogy sose menjünk el rossz állapotban lévő cica mellett, aki láthatóan fázik, nem mozdul, vagy nincs hova behúzódnia.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

Cikkek ebben a kategóriában

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban

PozsgaiReka

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?

PozsgaiReka

Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek?

PozsgaiReka

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató