Szabadagazdi
  • Nyitóoldal
  • Egyéb
  • A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorulnak megmentésre
Egyéb Kiemelt Nem kutya! Népszerű Szakértő szemmel

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorulnak megmentésre

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorulnak megmentésre, számukra az a legnagyobb segítség, ha a fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetbe, bokor alá tesszük le – hívja fel a figyelmet hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozni lehet magányosnak tűnő fiatal madarakkal a településeken is – közölte az MME.
A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Ilyenkor többnyire tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő, földön ücsörgő, gyakran hangosan csipogó fiókákkal lehet találkozni az utcán, a parkban, a kertben. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazavisszük őket.
Az MME közlése szerint a leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás, ha a fiatal állatokat vesszőkosárba tesszük és ágak közé helyezzük el őket.
Az MME arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a hazai madárfajok rossz szaglása miatt a fiókák érintése nem okoz problémát, addig a vadonban talált emlősök kölykeit éppen jó szaglású szüleik miatt megérinteni sem szabad.

Fotó: Shutterstock

Forrás: MTI

Cikkek ebben a kategóriában

Hol sírjaink domborulnak ‒ Magyar kutyafajták végveszélyben

PozsgaiReka

10 mozgásforma esős időkre

PozsgaiReka

Milyen gyapjúfélék léteznek?

ml

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató